مشاور رئیس‌جمهور در برنامه زنده رادیویی اظهار داشت:

مناطق آزاد مشترک، فرصتی جهت توسعه سرمایه‌گذاری‌های خارجی در کشور

مشاور رئیس‌جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری-‌صنعتی و ویژه اقتصادی با اشاره به مزیت‌های مختلف ایجاد مناطق آزاد مشترک برای کشورمان گفت: ایجاد این مناطق با 4 یا 5کشور در سال جاری عملیاتی می‌شود.

به گزارش اخبار مناطق آزاد، حجت‌الله عبدالملکی که سه‌شنبه شب در گفتگوی زنده رادیویی با برنامه ساعت‌۲۱ رهیافت رادیو اقتصاد سخن گفت، افزود: ایجاد مناطق آزاد مشترک با ۱۸کشور همسایه و پیرامونی ایران را از سال‌۱۴۰۱ شروع کرده‌ایم که در مراحل مختلف قرار دارد و هم‌اینک کار نهایی و جدی‌تر با کشورهای عراق، سوریه، ازبکستان، قزاقستان، روسیه و ترکیه درحال انجام است.

وی با بیان اینکه ایجاد مناطق آزاد مشترک با کشورهای هم‌مرز با ایران به صورت ایجاد سرزمین مشترک آزاد در دوسوی مرز است، ادامه داد: این مناطق تحت قوانین مشترک مالیاتی، گمرکی، تملک زمین و سرمایه‌گذاری برای سرمایه‌گذاران دو کشور خواهد بود.

مشاور رئیس‌جمهور اذعان نمود: با کشورهایی که مرز مشترک با آنها وجود ندارد نیز قرار است یک منطقه خاص در کشور ما برای سرمایه‌گذاران کشور مقابل و یک منطقه خاص در کشور مقابل برای سرمایه‌گذاران ایرانی ایجاد گردد تا تحت قوانین مشترک مالیاتی، گمرکی، تملک زمین و سرمایه‌گذاری، به سرمایه‌گذاری بپردازند.

عبدالملکی اظهار کرد: با این اقدام، برای فعالان اقتصادی این کشورها در داخل ایران یک جای‌پا برای سرمایه‌گذاری و ایجاد اشتغال فراهم خواهد شد و برای سرمایه‌گذاران ایرانی نیز به‌صورت متناظر جای‌پا در کشور مقابل ایجاد خواهد گردید تا بتوانند در زمینه‌هایی که مایل هستند، سرمایه‌گذاری نموده و سود ببرند‌.

وی با بیان اینکه دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به عنوان یک شخصیت حاکمیتی از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران مامور پیگیری تشکیل مناطق آزاد مشترک شده است، گفت: مذاکرات فشرده و دائمی با کشورهای مدنظر به صورت منظم و مداوم ادامه دارد.

دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری-‌صنعتی و ویژه اقتصادی با اشاره به تمایل و رغبت روسیه برای سرمایه‌گذاری در انزلی و چابهار افزود: هم‌اینک خط کشتیرانی مستقیم چین به چابهار راه‌اندازی شده؛ اما به علت نبود ریل در چابهار، انتقال کالا از این بندر اقیانوسی به شمال کشور به صورت حمل‌ونقل ترکیبی است که در صورت تکمیل مسیر ریلی شمال به چابهار که درحال انجام است، این انتقال به صورت تماما ریلی انجام شده و سهولت بسیاری برای تجار و سرمایه‌گذاران به‌وجود می‌آورد.

عبدالملکی با بیان اینکه مناطق آزاد مشتری اصلی ایجاد مسیر شمال به جنوب و شرق به غرب کشور‌ هستند، عنوان کرد: از وزارت راه و شهرسازی درخواست داریم هرچه سریع‌تر این مسیرها را تکمیل کند تا کالاها در این مسیرها به سهولت بیشتر و با قیمت کمتر به مقصد برسند و مزایای آن عاید کشور گردد.

وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به مقررات‌زدایی و مدرک‌زدایی در مناطق آزاد برای تسهیل امر سرمایه‌گذاران تصریح نمود: از سال گذشته تاکنون ده‌ها کمیسیون، کارگروه و شورا در مناطق مختلف حذف شده است تا امر صدور مجوز و ارائه تسهیلات برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی تسهیل شود.

مشاور رئیس‌جمهور با بیان اینکه حدود یک‌و‌نیم میلیون نفر در مناطق آزاد کشور زندگی می‌کنند، افزود: معتقدیم مناطق آزاد متعلق به همه مردم است و باید نفع آن به همه مردم ایران برسد.

عبدالملکی با بیان اینکه مردم بومی مناطق نیز باید از همه مواهب سرمایه‌گذاری، تولید اشتغال و انتقال فناوری به این مناطق بهره‌مند شوند، اظهار داشت: در عین حال سرمایه‌گذاران در مناطق را نیز دارای حق آب و گل در منطقه می‌دانیم و معتقدیم باید از کسب و کار این سرمایه‌گذاران حمایت شود.

وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران به صورت عمومی و مناطق آزاد به صورت خاص دارای ظرفیت‌های بی‌نظیر در جهت سرمایه‌گذاری هستند که متاسفانه تاکنون به علل مختلف مغفول مانده است، گفت: یکی از این موانع، فضای کسب و کار کشور است که متاسفانه به خوبی ساماندهی نشده و برای برخی مجوزها مراحل مختلفی در نظر گرفته شده است که بعضا زائد و گریزاننده سرمایه‌گذاران می‌باشد.

عبدالملکی اذهان کرد: همچنین متاسفانه ظرفیت مناطق آزاد کشور یا اصلا معرفی یا به‌خوبی معرفی نشده است که این نیز یکی از آسیب‌های سرمایه‌گذاری در این مناطق است که می‌توان با برنامه‌ریزی کوتاه و بلند‌مدت، به تصویرسازی صحیح و درست از این مناطق و ظرفیت‌های آن دست زد.

مشاور رئیس‌جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری-‌صنعتی و ویژه اقتصادی در پایان، با اشاره به برنامه‌های جدید در مناطق آزاد کشور در سال «مهار تورم، رشد تولید» ابراز امیدواری کرد: در آینده نزدیک از مناطق آزاد کشور خبرهای خوبی به گوش مردم برسد.