در نشست مسئول اداره سازمان منطقه آزاد چابهار با سفیر ارمنستان مطرح شد:

منطقه آزاد چابهار توسعه دهنده روابط اقتصادی ایران و ارمنستان

مسئول اداره سازمان منطقه آزاد چابهار با اشاره به دوستی تاریخی ایران و ارمنستان گفت: قطعا تداوم همکاری‌های تجاری و اقتصادی بین دو کشور می‌تواند تقویت روابط سیاسی را به دنبال داشته باشد.

به گزارش اخبار مناطق آزاد، نصرالله ابراهیمی در نشست با «آرسن آواگیان» سفیر ارمنستان در تهران که در محل ساختمان شماره یک سازمان منطقه آزاد چابهار برگزار شد؛ اظهار داشت: روابط تاریخی جمهوری اسلامی ایران و ارمنستان به دوران ایران باستان برمی‌گردد، بیش از سه دهه گذشته تاکنون روابط و مناسبات ایران با ارمنستان بر پایه برادری و دوستی بوده است و قطعا تداوم همکاری‌های تجاری و اقتصادی می‌تواند تقویت روابط سیاسی دو کشور را به دنبال داشته باشد.

وی با بیان اینکه دروازه چابهار برای استقبال از سرمایه‌گذاران کشورهای دنیا همواره باز است، افزود: قطعا در این راستا کشورهای همسایه دارای اولویت هستند؛ باید بگوییم که چابهار یک منطقه بخشی نیست، بلکه یک منطقه راهبردی، استراتژیک و ژئوپلیتیک در تمامی کشورهای جنوب و شرق آسیا، شورای همکاری زیستی، اتحادیه اروپا و کشورهای مستقل و مشترک‌المنافع است.

مسئول اداره سازمان منطقه آزاد چابهار اضافه کرد: نقطه اشتراک ما در اتحادیه اوراسیا است؛ زیرا ارمنستان جزئی از قفقاز بوده و ایران هم عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است و این نقطه اشتراک می‌تواند همکاری‌های خوبی در این اتحادیه به همراه داشته باشد.

ابراهیمی تصریح کرد: چابهار مرکز ارتباطات بین‌المللی بشمار می‌رود و مشمول تحریم‌های اقتصادی نیست؛ چابهار نخستین بندر اقیانوسی است که از سه کوریدور اصلی جهان، به دو کریدور متصل است.

وی اضافه کرد: در زمینه لجستیک و ترانزیت هم می‌توانیم همکاری خوبی داشته باشیم، ترانزیت کالاهای ارمنستان از کشور هند می‌تواند از مرکز چابهار با ۲هزار و ۴۰۰کیلومتر به ارمنستان در مسیر راه‌آهن و از مرکز تا شمال غربی ایران برسد.

مسئول اداره سازمان منطقه آزاد چابهار بیان داشت: دو اسکله مهم شهید بهشتی و شهید کلانتری چابهار با ظرفیت بسیار بالا درحال تکمیل است؛ مسیر راه‌آهن ما از جنوب مرکز چابهار تا ایرانشهر و به زاهدان نیز درحال احداث بوده و تا یک سال آینده این ارتباط ریلی را به مرکز زاهدان وصل می‌کنیم و از آن طریق به خط‌آهن سراسری کشورمان و سپس به حوزه قفقاز اتصال پیدا می‌کنیم و یک شاخه دیگر از سرخس به ترکمنستان و اینچه‌برون به ترکمنستان و از طریق بندر کاسپین به آکتاوا و کوریک ایجاد خواهد شد.

ابراهیمی اضافه کرد: شهر فرودگاهی چابهار درحال احداث است، کشور چین هم در اینجا مشارکت دارد و تا دو سال دیگر، آن را به بهره‌برداری می‌رسانیم و این شهر فرودگاهی ارتباطات ما را در حوزه هوایی تقویت می‌کند.

وی ادامه داد: ۷۰هکتار پارک لجستیک چابهار هم درحال احداث است و در شهر فرودگاهی چابهار ۲۰۰هکتار برای شهرک لجستیک، حمل‌و‌نقل و ترانزیت پیش‌بینی شده است و علاوه‌بر این ۶هزار و ۲۰۰هکتار از زمین‌های مرز ریمدان «نقطه منفصل منطقه آزاد چابهار در مرز ایران و پاکستان» جزو برنامه‌های ارتباطی ما است که تنها با ۸۲کیلومتر می‌تواند به بندر گوادر پاکستان اتصال پیدا کند.

مسئول اداره سازمان منطقه آزاد چابهار تاکید کرد: سرمایه‌گذاری دیگر سازمان منطقه آزاد چابهار در بحث ایجاد هاب و شبکه پتروشیمی و فولاد است؛ تا چهار سال آینده هاب پتروشیمی را بعد از عسلویه و ماهشهر راه‌اندازی خواهیم کرد؛ در حوزه صنایع تبدیلی نیز بیش از ۳۰۰واحد تولیدی وجود دارد و با توجه به ظرفیت‌های معدنی ارمنستان می‌توانیم به صورت مشارکتی مرکز فرآوری مواد معدنی داشته باشیم.

ابراهیمی ادامه داد: امتیازات خوبی در منطقه آزاد چابهار به لحاظ قانونی برای سرمایه‌گذاران لحاظ شده است و امنیت سرمایه‌گذاری یکی از مزیت‌ها است؛ به‌طوری که سرمایه‌گذار خارجی می‌تواند صاحب سهام خود باشد. از طرفی در حوزه حمایت‌های مالیاتی و عوارض حدود ۲۰سال معافیت برای یک سرمایه‌گذار درنظر گرفته شده است و در تلاش هستیم که این میزان را افزایش دهیم و درواقع می‌توان گفت با توجه به این ظرفیت‌ها و شرایط اقتصادی، چابهار امن‌ترین و آسان‌ترین مسیر ارتباطی برای تجار و سرمایه‌گذاران خارجی است.

وی با اشاره به سرمایه‌گذاری هندوستان در چابهار اضافه کرد: طبق مذاکرات مقامات عالی دو کشور، مقرر شده است که دفتر تجاری هند در چابهار راه‌اندازی شود.

مسئول اداره سازمان منطقه آزاد چابهار گفت: توافقات جدیدی در ارتباط با حمل‌و‌نقل کالا از جنوب به شمال از طریق چابهار حاصل شده است و حضور هند در چابهار می‌تواند بهترین موقعیت برای ارمنستان باشد.

ابراهیمی بیان داشت: در تمامی زمینه‌هایی که ارمنستان ظرفیت و توان سرمایه‌گذاری در چابهار را داشته باشد همکاری می‌کنیم.

مسئول اداره سازمان منطقه آزاد چابهار در پایانخاطرنشان کرد: خوشبختانه چابهار به دلیل همجواری با اقیانوس هند و دریای عمان و ارتباطات حمل‌و‌نقلی، بهترین موقعیت برای هرگونه سرمایه‌گذاری است.

 

سفیر ارمنستان در تهران:

ایران و ارمنستان در مسیر توسعه روابط اقتصادی

همچنین، سفیر ارمنستان در تهران در این نشست ضمن قدردانی از استقبال مدیران سازمان منطقه آزاد چابهار اظهار داشت: هدف نهایی ما از سفر به بندر چابهار، انجام مطالعات در مورد امکانات و ظرفیت تجاری چابهار است تا بتوانیم برای توسعه روابط اقتصادی بین ایران و ارمنستان برنامه‌ریزی کنیم و هدف دوم هم توسعه روابط بین هندوستان، ایران و ارمنستان است.

آرسن آواگیان گفت: من وظیفه دارم روابط اقتصادی، حمل‌و‌نقلی و ترازیتی را برقرار کنم و در این راستا به توافق‌هایی دست پیدا خواهیم کرد.

وی افزود: ملاقاتی با مدیران بندر چابهار داشتیم که اطلاعاتی در اختیار ما گذاشته شد و همچنین امکاناتی که چابهار می‌توانست در اختیار ما بگذارد مانند هزینه‌هایی که به طور تقریبی در برگیرنده حمل کالا از بندر هندوستان به چابهار و از طریق چابهار به ارمنستان و کشورهای دیگر است.

سفیر ارمنستان در پایان تصریح کرد: چشم‌انداز روشنی برای چابهار متصور هستیم و این منطقه می‌تواند مساعدت و همکاری کند تا بتوانیم روابط‌مان را از نظر اقتصادی تقویت کنیم.

گفتنی است، سفیر ارمنستان در سفری یک روزه به چابهار، از منطقه آزاد چابهار و بنادر شهید بهشتی و شهید کلانتری و همچنین دانشگاه بین‌المللی این منطقه بازدید کرد.