منطقه آزاد چابهار در مدار توسعه و پیشرفت علم و فناوری
به گزارش اخبار آزاد مناطق، یکی از مناطق آزاد پیشرو در این امر، منطقه آزاد چابهار است، تا جایی طی روزهای گذشته شاهد افتتاحها و بهرهبرداریها از طرحها و پروژههای توسعه فناوری در این منطقه با حضور معاون علم و فناوری ریاست جمهوری بودیم؛ به همین منظور با جناب آقای ارسلان دژکام رئیس دانشگاه بینالمللی چابهار به گفتوگو نشستیم که در ذیل میخوانید.
? در ابتدا لطفا درخصوص دانشگاه بینالمللی چابهار توضیح دهید؟
ایده تاسیس دانشگاه بینالمللی چابهار در سال۱۳۷۹ توسط مدیرعامل وقت سازمان منطقه آزاد چابهار، جناب آقای دکتر شیرانی مطرح و پایهریزی شد. حتی ایشان در همان روزگار اقدام به طراحی مجتمع آموزشی دبستان تا دبیرستان دخترانه و پسرانه کرده بودند. براساس نوشتجات و مستندات باقیمانده از آن ایام، هدف از طراحی زنجیره آموزشی در منطقه آزاد چابهار ایجاد یک برند بینالمللی برای تربیت نیروی انسانی در تراز جهانی برای توسعه این بندر راهبردی بوده است. طرح مجتمع آموزشی پسرانه و دخترانه متاسفانه تا سال۱۳۹۶ که اینجانب برای تاسیس دبیرستان دانا و توانا اقدام کردم، مغفول مانده بود. خوشبختانه دانشگاه در دوره آقای دکتر صالحی و دکتر سالاری راد تاسیس شد. روند تاسیس هم با ثبت موسسه آموزشی دانشگاه بینالمللی چابهار در اداره ثبت شرکتهای منطقه آزاد چابهار شروع و با اخذ مجوز دانشگاه غیرانتفاعی چابهار از شورای گسترش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال۱۳۸۱ با موفقیت انجام شد. دانشگاه طی سالهای۱۳۸۲ الی ۱۳۸۹ با همکاری دانشگاه لندن رشتههای کارشناسیCIS، MIS، Economics و Banking and Insurance Management را برگزار میکرد. دوره کارشناسی ارشدMBA مشترک با دانشگاه ساندرلند ازجمله دورههای بسیار موفق دانشگاه بوده است. دانشگاه در حال حاضر دارای رشته کارشناسی است. مدیریت صنعتی، مدیریت بازرگانی، مهندسی عمران-سازه، مهندسی عمران-اجرایی، علوم اقتصادی، مدیریت بیمه و بانکداری، زبان انگلیسی، مهندسی معدن، مهندسی کامپیوتر، حقوق، علوم تربیتی و آموزش ابتدایی رشتههای مقطع کارشناسی دانشگاه را تشکیل میدهند. در مقطع کارشناسی ارشد نیز رشتههای مورد نیاز منطقه مورد توجه قرار گرفته است. آمایش سرزمین، حقوق تجارت بینالملل، تکنولوژی آموزشی، مهندسی و مدیریت ساخت، مدیریت مالی، عمران-سازه، مدیریت بازرگانی، و فناوری اطلاعات-تجارت الکترونیک رشته گرایشهای مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه هستند. دانشگاه در چند سال اخیر نسبت به ارتقای کیفیت آموزش و پژوهش اهتمام ویژهای داشته است. به عنوان نمونه علاوه بر اقدام به جذب هیات علمی در رشتههای دایر، از طریق فراخوان جذب اعضای هیات علمی دانشگاهها، با دانشگاههای سطح یک و اساتید به نام کشور نیز ارتباط نزدیکی برقرار شده است. به عنوان نمونه در رشته حقوق تعدادی از اساتید برتر کشور از دانشگاههای علامه طباطبایی و تهران به همکاری دعوت شدهاند. آقای دکتر تهمورث بشیریه، آقای دکتر علیرضا آذربایجانی، سرکار خانم دکتر بتول آهنی ازجمله اساتید مدعو دانشگاه در رشته حقوق میباشند.
آن چه که اکنون به عنوان دانشگاه بینالمللی چابهار در تدارک ارتقا و اعتلای آن هستیم، در واقع زنجیرهای است از خدمات آموزشی و فناوری. تاسیس دبیرستان شبانهروزی پسرانه دانا و توانا، برنامهریزی برای تکمیل سایر مقاطع پسرانه و دخترانه، ارتقای جایگاه مرکز رشد واحدهای فناور، زمینهسازی تاسیس پارک علم و فناوری مکران، تاسیس مرکز آموزش زبانهای خارجی با برندTELTA، ایجاد مرکز آموزشهای تخصصی-کاربردی برای توسعه برنامههای مهارتآموزی در سطح عمومی، تاسیس دفتر مرکز نوآوری چین-ایران در دانشگاه، ایجاد دپارتمان بازیهای رایانهای و پویانمایی، ایجاد مدرسه برنامهسازی و علوم رایانه، تاسیس آموزشگاه آزاد علمی، تاسیس صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه بینالمللی چابهار، همکاری در تاسیس دفتر همکاریهای توسعهای دانشگاه صنعتی شریف و منطقه آزاد چابهار و بسیاری از فعالیتهای دیگر دانشگاه نشاندهنده آن است که آن چه ما در دانشگاه بینالمللی چابهار دنبال میکنیم، ایجاد یک پلتفرم جامع برای تربیت نیروی انسانی خلاق، دانا، توانمند در انجام امور محوله و محرک توسعه منطقه است.
? تفاهمنامه دانشگاه بینالمللی چابهار و دانشگاه علوم و فنون آلمان با چه هدفی به امضا رسید و چه اقداماتی تاکنون در این رابطه انجام شده است؟
با توجه به ضرورت بازسازی برند بینالمللی دانشگاه، در چند سال اخیر با برخی دانشگاههای اروپایی و آسیایی برای ایجاد زمینه برگزاری دورههای مشترک مذاکرات متعددی انجام شد. یکی از این مذاکرات موفق، عقد تفاهمنامه فی مابین دانشگاه بینالملی چابهار و دانشگاه علوم و فنون آلمان(FHM) است. محورهای اصلی تفاهمنامه فی مابین، برگزاری دورههای مشترک کوتاه مدت حرفهای، دورههای منتج به مدرک تحصیلی در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا و همچنین سایر همکاریهایی که منجر به توسعه مبانی علمی و کاربردی کسب و کارهای خرد و متوسط در کشور به ویژه در بندر راهبردی چابهار میشود. بدین منظور بلافاصله پس از انعقاد تفاهمنامه، طرفین اقدام به عقد قرارداد برگزاری دورههای دکترای حرفهای مدیریت کسب و کارهای خرد و متوسط در تراز جهانی و مدیریت هتلداری و جهانگردی کردند. طبق برنامهریزی انجام شده، مقرر است پس از اطلاعرسانی عمومی و ثبتنام از علاقهمندان، کلاسهای مربوطه از ابتدای آبانماه سال جاری برگزار شوند. در این دورهها نیمی از محتوا توسط اساتید آلمانی و نیم دیگر توسط اساتید ایرانی ارائه میشود. مزید اطلاع شما باید عرض شود که دوره کارشناسی ارشد در حوزه انتقال فناوری نیز با همکاری دانشگاهFHM در دست تدوین است که انشاا… به زودی جزئیات آن به اطلاع علاقهمندان میرسد.
نکته مهمی که در مورد دانشگاهFHM بایستی خاطرنشان شوم، آن است که دانشگاهFHM به عنوان یک دانشگاه آموزشی، حرفهای و کاربردی با استفاده از روشهای مدیریت آلمانی در حوزههای مختلف ازجمله صنعت، بهترین گزینه برای ایجاد پل ارتباطی بین فارغالتحصیلان دانشگاهی و دانشگاهها و بخش بازار کسب و کار و صنعت به شمار میرود. بیش از ۹۹درصد همکاریهای اقتصادی و صنعتی آلمان متعلق به SMEهای آلمانی است و بیش از ۵۵درصد عملکرد موفق اقتصادی کشور آلمان در این بخش میباشد. موضوع دیگر اینکه SMEهای آلمانی نوآور، منعطف و پایدار هستند و در تراز جهانی عمل میکنند. بیش از ۹۸درصد شرکتهای آلمانی، SME هستند. بیش از ۸۰درصد افرادی که در SMEهای آلمانی استخدام شده و مشغول کار هستند، از بخش آموزشهای تلفیقی حرفهای، کاربردی و آکادمیک آمدهاند. این بدان معنی است که ما در دانشگاه بینالمللی چابهار به دنبال آن هستیم که با بهرهگیری از تجارب موفق آلمانها در کسب و کارهای خرد و متوسط، هم آموزش نیروی انسانی در این حوزه و هم روشهای موفق مدیریت SMEها، دست کم در بندر راهبردی چابهار که قلب توسعه سواحل مکران انگاشته میشود، مدلی موفق را ارائه دهیم.
? در جهت توسعه کسب و کارهای نوپا و فناورانه در منطقه آزاد چابهار، دانشگاه چابهار چه برنامهها و اقداماتی داشته و همچنین حمایتهای دانشگاه و سازمان منطقه آزاد چابهار از استارتآپها و ایدههای نو برای رسیدن به طرحهای اجرایی چگونه است؟
در چند سال گذشته یکی از اهداف مهمی که در دانشگاه دنبال کردهایم، استقرار نظام حمایت از فعالیتهای دانشبنیان بوده است. این موضوع با تشکیل مرکز رشد واحدهای فناور در سال۱۳۹۳ در دستورکار قرار گرفت. ازجمله دستاوردهای موفق مرکز رشد میتوان به شرکت رایانسازان مکران، شرکت مطالعات مغز و اندیشه، شرکت زیست فناوران منطقه آزاد چابهار و برخی فعالیتهای دیگر اشاره کرد. به عنوان مثال شرکت رایانسازان مکران اکنون علاوه بر طراحی و تولید شمار قابل توجهی از سرویسهای مورد نیاز سازمان منطقه آزاد چابهار در قالب نرمافزارهای مختلف، اقدام به تولید برخی نرمافزارهای مورد نیاز دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد هم نموده است. یا همان طور که در سفر اخیر آقای دکتر ستاری مطلع شدید، شرکت مطالعات مغز و اندیشه که با همکاری تعدادی از اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران در مرکز رشد دانشگاه مستقر شده است، اقدام به تولید اولین پلتفرم بیمارستان آنلاین با برند مدیکسا نموده است.
سیاست اصلی ما در چابهار، ایجاد زنجیره ارزش فناوری و نوآوری براساس بهرهگیری از ظرفیتهای ملی، منطقهای و محلی است. در این راستا تلاش کردهایم با شناسایی گروههای علاقهمند در چابهار و ایجاد ارتباط با مراکز معتبر ملی، نسبت به توانافزایی نیروی انسانی منطقه مدلی موفق را ایجاد نمایید.
به جز موضوع نیروی انسانی که نیازمند آموزش بسیار است، موضوع مهم دیگری که بایستی مورد توجه قرار گیرد، مسئله استقرار مکانیزمهای تامین منابع مالی برای شتابدهی به فعالیتهای دانشبنیان است. به همین دلیل از سال۱۳۹۴ موضوع ایجاد صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه را دنبال کردیم. خوشبختانه این صندوق در سال گذشته با مشارکت سازمان منطقه آزاد چابهار، دانشگاه و تعدادی از فعالین اقتصادی منطقه آزاد چابهار موفق به اخذ مجوز از صندوق شکوفایی و نوآوری شد. خبر خوب آن که ثبت شرکت صندوق هم اخیرا با موفقیت انجام شده و انشاا… به زودی و با تکمیل مراحل تاسیس، صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه بینالمللی چابهار به عنوان اولین مکانیزم تامین منابع مالی سرمایهگذاری خطرپذیر در منطقه آزاد چابهار و برای حمایت از تجاریسازی ایدههای فناورانه، شروع به فعالیت میکند.
? درخصوص پارک علم و فناوری مکران توضیح دهید.
موضوع تاسیس پارک علم و فناوری از سال۱۳۹۵ و پس از انعقاد تفاهمنامه فی مابین سازمان منطقه آزاد چابهار و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مطرح شد. در همان سال بنده از سوی معاون وقت پژوهش و فناوری وزارت عتف به عنوان مسئول راهاندازی پارک علم و فناوری منطقه آزاد چابهار معرفی شدم. طی سه سال گذشته روند تاسیس پارک با اهتمام ویژه آقای دکتر کردی مدیرعامل محترم سازمان به عنوان یک ضرورت مورد توجه دستگاههای دیگر قرار گرفت. تفاهمنامه سازمان منطقه آزاد چابهار، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و استانداری سیستان و بلوچستان در اردیبهشت سال۹۷ اقدام بعدی برای ارتقای سطح مطالبه ایجاد پارک علم و فناوری در منطقه آزاد چابهار بود. آخرین گام اساسی در این راستا نیز تفاهمنامه فی مابین سازمان منطقه آزاد چابهار، استانداری سیستان و بلوچستان، پارک علم و فناوری استان سیستان و بلوچستان و دبیرخانه ستاد توسعه سواحل مکران در اردیبهشت سال جاری بود. بلافاصله پس از این تفاهمنامه و با همکاری نزدیک دانشگاه بینالمللی چابهار، زمینه تاسیس پارک علم و فناوری مکران فراهم آمد. ساختمان اداری سابق دانشگاه برای تسریع تاسیس پارک در نظر گرفته شد و روند آمادهسازی و استقرار واحدهای فناوری و شرکتهای دانشبنیان نوپا به سرعت انجام شد؛ به طوری که همزمان با سفر آقای دکتر ستاری معاون محترم رئیسجمهور، ساختمان پارک به طور رسمی افتتاح شد. خوشبختانه آقای دکتر شهیکی رئیس محترم پارک علم و فناوری استان نگاهی بسیار عملگرایانه به موضوعات مرتبط دارند. ایشان موفق شدند پارک استان را طی پنج سال گذشته به یکی از پنج پارک برتر کشور ارتقاء دهند. به نظرم با برنامهای که در تدارک هستیم، پارک علم و فناوری مکران ظرف سه سال آینده به یک نهاد قدرتمند حمایت از فعالیتهای نوآورانه و فناورانه در منطقه آزاد چابهار تبدیل میشود. به عنوان مثال با برنامهریزی مشترک پارک و دانشگاه و حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به زودی شاهد تاسیس مرکز نوآوری دانشگاه در فضایی به مساحت ۱۰۰۰مترمربع خواهیم بود.
? در رابطه با ایجاد مرکز آمار دانشگاه بینالمللی چابهار توضیح بفرمایید.
سال گذشته با همکاری نزدیک یکی از واحدهای مستقر در مجتمع خدمات فناوری دانشگاه صنعتی شریف و یکی از هستههای فناوری مرکز رشد دانشگاه بینالمللی چابهار، پروژهای با نام مرکز مدیریت دانش استان سیستان و بلوچستان را تعریف کردیم. فاز اول این پروژه استقرار پایگاه داده جمعآوری آمارگان معتبر استان بود. خوشبختانه پلتفرم نرمافزاری این پروژه اکنون آماده بهرهبرداری است. تعداد قابل توجهی آمارگان معتبر که عمده آن مربوط به روستاهای اطراف چابهار است در این پایگاه داده بارگذاری شده است. هدف ما آن است که در فاز بعدی بتوانیم محصولی برای ایجاد داشبورد تصمیمسازی و تصمیمگیری برای مدیران ارشد بخش دولتی و بخش خصوصی فراهم آوریم. قطعا این پروژه در صورت موفقیت، در نوع خود بینظیر خواهد بود.
? دپارتمان بازیهای رایانهای و پویانمایی چابهار با چه هدف و چشماندازی راهاندازی شده و چه فعالیتهایی در آن صورت خواهد گرفت؟
سال گذشته بنده به همراه نمایندگان مرکز تحول و پیشرفت ریاست جمهوری و رایزن فناوری ایران در هند، بازدیدی از چند مرکز علمی و فناوری و برخی شرکتهای فعال در حوزه بازیهای رایانهای و پویانمایی داشتم. از آن جمله در بازدیدی که از موسسه ملی طراحی هند داشتیم، با استقبال فراوان رئیس وقت موسسه آقای «پروفسور ویاس» در همان جلسه موفق به امضای تفاهمنامه همکاری شدیم. یکی از اهداف مهم این تفاهمنامه، ایجاد مرکز آموزش و تولید محتوای پویانمایی و بازیهای رایانهای است. براساس برنامهریزی که طی یک سال گذشته انجام شده است، دانشگاه اقدام به تجهیز استودیوی آموزش و تولید محتوا کرده است. از طرفی دیگر با توجه به تجربیات خوبی که در زمینه تیمسازی در کشور وجود دارد، آقای محمد ابوالحسنی تهیهکننده محترم وبسری دیریندیرین قبول زحمت کردند و طی یکسال گذشته همکاری نزدیکی برای ایجاد این دپارتمان با دانشگاه داشتند. با توافقی که فی مابین دانشگاه و ایشان صورت گرفته است و با شناسایی علاقهمندان حوزه گیم و انیمیشن در پهنه استان سیستان و بلوچستان، در تدارک تاسیس شتابدهنده گیم و انیمیشن دانشگاه هستیم. چهار تیم علاقهمند تاکنون در برنامههای دپارتمان حضور داشتند و امیدواریم با تاسیس شتابدهنده، تیمهای بیشتری را جذب و حمایت کنیم.
? نقش مناطق آزاد را با توجه به ماموریت محوله به آنان که همانا ورود تکنولوژی روز دنیا به کشور است را چگونه ارزیابی میکنید؟
اجازه دهید مثالی بزنم. شنجن در سال۱۹۷۹ میلادی از یک روستا تبدیل به شهر شد. اولین منطقه ویژه اقتصادی چین در این شهر یک سال بعد رسما افتتاح شد. جمعیت ثبت شده این منطقه در سال۲۰۱۷ بالغ بر ۱۲میلیون نفر بوده است. تولید ناخالص داخلی این منطقه در سال۲۰۱۸ معادل ۳۶۱میلیارد دلار ثبت شده است. سیاستگذاران چین در تصمیم راهبردی جدیدی بنا بر آن گذاشتهاند که کلیه صنایع را از این شهر خارج و به شهرهای اطراف کوچ دهند. دلیل و ریشه این تصمیم بسیار جالب است. چینیها در بکارگیری فناوری در شنجن موفق به ارائه مدلی کارآمد شدند. اما هنوز عامل مهمی که لازم است تا آنها را به سطح یک «دره سیلیکون» در شرق آسیا تبدیل کند را ندارند. این عامل چیزی جز «نوآوری» نیست. بنابراین چینیها تصمیم گرفتند شنجن را تبدیل به مرکز نوآوری چین و بلکه جهان نمایند. اکنون در پارک صنایع هایتک شنجن مرکزی وجود دارد که طی ۱۴سال اخیر تبدیل به مرکز استقرار دفاتر همکاریهای نوآوری چین با سایر کشورهای جهان شده است. ۳۹کشور جهان در این ساختمان بلندمرتبه دارای دفاتر کاری هستند. خبر خوب آن است که سال گذشته دفتر نوآوری چین-ایران نیز در این محل با حضور مقامات چینی و ایرانی افتتاح شد. به نظر میرسد اگر همین یک مورد را ملاک توجه قرار دهیم، پاسخ سوال شما روشن خواهد بود. نقش مناطق آزاد و ویژه در انتقال فناوریهای پیشرفته به کشور را باید بسیار جدی گرفت. البته برای این نقشآفرینی لازم است تا ضمن ایجاد بسترهای لازم از سوی دستگاههای حاکمیتی مانند وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان متولی پارکهای علم و فناوری کشور و سایر نهادهای مرتبط، مدیریت و سیاستگذاری به بخش خصوصی سپرده شود.
? وجود دانشگاهها و پردیسهای دانشگاهی در مناطق آزاد چقدر میتواند به این مناطق در جهت توسعه منطقهای و ملی کمک کند؟
برخلاف مدل مرسوم در مناطق آزاد که منجر به ایجاد پردیسهای بینالملل دانشگاه دولتی شده است، بنده معتقدم بایستی به بخش خصوصی اجازه داده شود تا مدلی موفق از یک دانشگاه کارآفرین و چابک را ایجاد نماید. آن چه اکنون در نظام تصمیمگیری دانشگاههای تراز یک کشور مشاهده میشود، نشان از وجود لختی مشابه با نظام اداری سایر دستگاههای اجرایی دارد. اجازه دهید یک مثال بزنم. دانشگاه استنفورد در سال۱۸۹۱ میلادی و به عنوان یک دانشگاه خصوصی شروع به کار کرد. این دانشگاه تا سال۲۰۱۷ موفق به ایجاد ۵.۴میلیون شغل شده است. دانشگاه استنفورد اکنون قلب تپنده دره سیلیکون است. دره سیلیکون موفقترین نظامات فناوری و نوآوری دنیا را شامل است. این یعنی حتما دانشگاه استنفورد کار خود را به خوبی انجام داده است. سوال این است که چرا این دانشگاه تا این حد در ارتباط با صنعت موفق عمل میکند؟ شاید یک پاسخ کلیدی را بتوان از بررسی لیست اعضای هیات امنای آن به دست آورد. از میان ۳۳عضو هیات امنای دانشگاه استنفورد، به جز یک نفر رئیس دانشگاه، سایر ۳۲نفر عضو همگی از شرکتهای به نام مانند جنرال موتورز، گوگل، گروه سرمایهگذاری برادران بیکر و سایر بنیادهای خیریه هستند. به نظر میرسد اگر میخواهیم برای پیوند دانشگاه و صنعت و سرمایهگذاری نسخهای بپیچیم که مناسب فضای اشتغال کشور و مسایل عدیده پیش روی توسعه محلی، منطقهای و ملی باشد، لازم است تا مدلهای موفق دنیا را بیشتر بررسی کرده و با اقتباس و البته مدلسازی الگوی ایرانی-اسلامی، راه حلی متفاوت ارائه دهیم. به عنوان مثال اخیرا یکی از دانشگاههای رده یک کشور تقاضای ایجاد پردیس در منطقه آزاد چابهار را داشته است. با وجود آن که تفاهمنامه خوبی هم فی مابین سازمان و آن دانشگاه منعقد شد و علیرغم اینکه دانشگاه طرف تفاهم متعهد به اجرای دورههای کارشناسی ارشد و دکتری ظرف ۶ماه از تاریخ تفاهم شده بود، هنوز آنها موفق به اخذ مجوز راهاندازی پردیس از شورای گسترش وزارت علوم نشدهاند. البته بنده معتقدم ایجاد پردیسها در مناطق آزاد نه تنها مشکلی را حل نمیکند، بلکه صرفا روند افزایش دانشآموختگان بیکار در مقاطع بالاتر را تشدید میکند. ما در منطقه چابهار کمبود کارشناس ارشد و دکتر نداریم، بلکه آن چه ما اکنون به شدت در مضیقه آن هستیم، کمبود مغزافزارهای نوآور است که بتوانند خلاقانه نسبت به حل مسائل منطقه مشارکت کنند. به همین خاطر ما در منطقه آزاد چابهار در چند سال گذشته کوشش بسیاری مصروف کردیم تا بتوانیم اکوسیستم آموزش و فناوری را حول برند دانشگاه بینالمللی چابهار ایجاد کنیم. در این راستا تفاهمنامهای فی مابین سازمان منطقه آزاد چابهار و دانشگاه صنعتی شریف در مردادماه سال۹۷ منعقد شد که ۴بند از ۵بند اهداف همکاری، معطوف به همکاریهای آموزشی و فناوری در جهت تقویت این زیستبوم در منطقه آزاد چابهار است. در واقع آن چه ما در چابهار دنبال میکنیم ایجاد زنجیره ارزش همکاریهای علمی و فناوری با سایر دانشگاهها و مراکز معتبر در سطح کشور و دنیا است. با این روش میتوانیم مطمئن شویم که میتوانیم سبدی از خدمات با ارزش افزوده بالا برای توسعه سواحل مکران در چابهار ایجاد کنیم. علت اینکه بنده بر روی زنده نگاه داشتن برند دانشگاه بینالمللی چابهار تاکید میکنم، این است که این برند میتواند تبدیل مدلی موفق از دانشگاهی که سریع تصمیم میگیرد، سریع ابزار را فراهم میکند و سریع اجرا میکند، بشود. ما در دنیایی زندگی میکنیم که سرعت اجرای تصمیمات دقیق، ضامن پیشروندگی کشورها است. بنابراین من پاسخ این سوال را این گونه جمعبندی میکنم که اگر میخواهیم در مناطق آزاد مدلی موفق از دانشگاهی نسل سوم (کارآفرین) و بلکه چهارم (دانشگاهی که بر محیط پیرامونی خود اثرگذار است و موجبات رشد و تعالی آن را فراهم میآورد، در عین آن که در فضای بینالمللی شناخته شده و معتبر است) فراهم آوریم، بایستی ابزاری نو به وجود آوریم و این ابزار ایجاد پردیس دانشگاههای دولتی در مناطق آزاد نیست؛ زیرا پردیس دانشگاههای دولتی میشود کپی همان نظامات اداری لخت و سنتی در فضایی که قرار است چابک حرکت کنیم. پس تنها راه حل، حمایت از شکلگیری دانشگاههای خصوصی، چابک، متصل به نظام آموزشی و فناوری بینالمللی و متحد با دانشگاههایی که در راستای اهداف توسعهای ما میتوانند همکار خوب تلقی شوند.
? در پایان هر آن چیزی بنده نپرسیدم و شما مایل هستید، بفرمایید.
اجازه دهید در پایان، به این بخش از سخنرانی آقای اریک اشمیت، رئیس پیشین هیات مدیره شرکت آلفابت، بسنده کنم. ایشان در نوامبر سال۲۰۱۷ در گردهمایی فناوری اندیشکده امنیت ملی آمریکا موسوم به CNAS این چنین گفتند: «برخی از بهترین افراد در کشورهایی زندگی که ما به آنها اجازه ورود به آمریکا را نمیدهیم. آیا شما میخواهید آنها هوش مصنوعی را جای دیگری بسازند یا میخواهید اینجا بسازند؟ ایران تولیدکننده برخی از ممتازترین دانشمندان کامپیوتر در دنیاست و من به آنها در اینجا نیاز دارم. روشن بگویم، من میخواهم آنها برای آلفابت و گوگل کار کنند».
این سخنان اریک اشمیت است؛ مردی که بیش از ۱۸سال سکاندار اصلی شرکتی بوده است که هفدمین شرکت بزرگ دنیاست، و سومین شرکت بزرگIT از حیث گردش مالی است. این سخنان هم برای آن است که دولتمردان آمریکا را نسبت به جنگ هوش مصنوعی با چین هشدار دهد. کوتاه سخن اینکه باید قدر داشتههایمان را بیشتر بدانیم.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰