مناطق ویژه اقتصادی، شاهراههای اقتصادی کشور
به گزارش اخبار مناطق آزاد، درواقع نگاه تخصصی مترتب بر مناطق ویژه در قالب نوع کاربری تعریف شده، امکان ایجاد فعالیتهای اختصاصی متناسب با کاربری را برای صاحبان سرمایه و تخصص مرتبط فراهم میسازد که این مهم عمدتا میتواند موجب تمرکز بر گسترش و ارتقاء تولیدات، فرآوری کالا و محصول و ارزش افزوده کالا و محصول گردد.
مناطق ویژه اقتصادی که با نگاه تخصصمحور و در راستای توانمندی منطقهای ایجاد میشود، عملا با برنامهریزی صحیح و ایجاد زیرساختها و روساختها مناسب و متناسب و همچنین ایجاد مشوقهای اقتصادی قابلتوجه و نیز ارتقاء امنیت اقتصادی برای صاحبان سرمایه و فنآوری، میتواند موجب حضور سرمایهگذاران داخلی و خارجی برای سرمایهگذاری هدفمند در منطقه شده که این مهم علاوهبر امکان دستیابی به فنآوری نوین، موجب فراهمآوری اشتغال و درآمد پایدار منطقهای میگردد.
امکان واردات مواد اولیه در مناطق ویژه اقتصادی بدون اخذ عوارض گمرکی و تبدیل این مواد خام به ارزش افزوده کالا در جهت صادرات، موجب کاهش قیمت تمامشده کالا و کاهش هزینههای مشمول گردیده و شرایط مناسبتری را برای رقابتپذیری موثر در بازارهای هدف ارائه محصول فراهم میآورد، که این امر از اصول بازاریابی در فروش محصول بوده است.
امکان ترانزیت کالاهای تولیدی بین مناطق ویژه اقتصادی و آزاد در راستای صادرات، عملا از مزیتهای مهمی است که میتواند در کاهش هزینهها مبتنی بر کاهش عوارض مشمول ناشی از ترخیص قطعی کالا، در بازارهای رقابتی موثر باشد. درواقع در مناطق ویژه اقتصادی عدمپراکندگی در فعالیتهای اقتصادی براساس نوع کاربری، موجب ایجاد و تمرکز بر فعالیتهای اختصاصی و احداث کارخانجات، کارگاهها و پایانه و ترمینالهای اختصاصی شده که این مهم چنانچه همراه با بهرهگیری از تکنولوژی بازاریابی نوین باشد، میتواند موجبات ایجاد هاب منطقهای محصول یا محصولات خاص را در منطقه فراهم آورد.
ایجاد مناطق ویژه اقتصادی عمدتا براساس چند اصل مهم میبایست مورد ایجاد و احداث، ساماندهی و سازماندهی قرار گیرند که به صورت اجمالی میتوان به سرفصلهای آن به صورت زیر اشاره داشت:
۱) ایجاد مناطق ویژه اقتصادی در مرزهای کشورهای هدف با رویکرد تولید و ارزش افزوده کالا با محوریت صادرات.
۲) ایجاد مناطق ویژه اقتصادی در مناطق با قابلیت تولید محصول یا محصولات خاص در راستای ایجاد و مدیریت زنجیره تامین کالا و محصول با امکان حضور در بازارهای رقابتی عرصه و فروش.
۳) ایجاد مناطق ویژه اقتصادی در مجاورت مسیر حملونقل ریلی به جهت دستیابی به حملونقل ارزان که موجب کاهش هزینه تمامشده تولیدات میگردد.
۴) ایجاد مناطق ویژه اقتصادی مراکز صنعتی و تولیدی در راستای تزانزیت کالا از مبادی ورودی به منطقه بدون ترخیص قطعی مواد اولیه و متعاقبا تبدیل این مواد اولیه به ارزش افزوده کالا و صادرات کالاهای تولیدی.
۵) ایجاد مناطق ویژه اقتصادی فرودگاهی که در راستای ترانزیت یا ترانشیپ کالا موردتوجه قرار میگیرد.
۶) ایجاد مناطق ویژه اقتصادی با رویکرد احداث بنادر خشک و در قالب پسکرانه بندری که این مناطق بهواسطه مجاورت با بنادر دریایی و عمدتا با رویکرد انجام فعالیتهای تخصصی و یا انبارداری کالاها در راستای توسعه پسکرانههای دریایی و همچنین در قالب توجه به ایجاد مراکز لجستیک عمومی و تخصصی موردنظر است. نزدیکی این بنادر خشک به حملونقل ریلی به عنوان یک حملونقل ارزان بعد از حملونقل دریایی، موجب کاهش هزینههای تمامشده کالا و خدمات در بازارهای رقابتی محصولات میشود.
۷) ایجاد مناطق ویژه اقتصادی با رویکرد صادرات، واردات و ترانزیت با ایجاد ترمینالها و پایانههای تخصصی در مراکز هدف.
ایجاد و احداث مناطق ویژه اقتصادی با اهداف و سرفصلهای یاد شده از مهمترین اهداف تشکیل مناطق ویژه اقتصادی است که چنانچه هدف محور موردنظر قرار گیرد، تاثیرگذار در فعالیتهای اقتصادی خواهد بود.
لیکن برای رسیدن به این مهم، میبایست مواردی به صورت دقیق و هدفمند موردنظر قرار گیرد:
۱) ایجاد هدفمحور مناطق ویژه اقتصادی متناسب با ظرفیتهای منطقهای.
۲) ایجاد زیرساختها و روساختهای اولیه براساس اهداف موردنظر در ایجاد مناطق اقتصادی جهت حضور سرمایهگذاران و صاحبان تولید.
۳) ایجاد امکانات دسترسی به حملونقل ارزان برای جابهجایی کالاها و محصولات تولیدی.
۴) ایجاد و تثبیت امنیت اقتصادی و قوانین، بخشنامهها و دستورالعملهای صادره که منجر به عدم صادرات موفق نگردد.
۵) فراهمآوری شرایط مناسب برای امکان سرمایهگذاری خارجی که منجر به ورود ارز به کشور حتی در دوره تجهیز و آمادهسازی زیرساختها، به جهت امکان ورود منابع مالی از خارج از کشور میشود.
۶) استقرار ادارات و نهادهای دولتی و غیردولتی در راستای سهولت در انجام مراحل اداری.
۷) ایجاد زیرساختهای دیجیتال و فنآوری اطلاعات در راستای دسترسی سریع به آخرین اطلاعات در بازارهای هدف و امکان فروش محصول به صورت دیجیتال مارکتینگ که از رفتارهای مهم در بازاریابی و بازارسازی نوین میباشد.
۸) ایجاد و استقرار بازارهای مالی بینالمللی، بیمهها و شرکتهای بازاریابی بینالمللی با رویکرد برندینگ منطقهای که موارد فوق در راستای ایجاد و مدیریت زنجیره تامین کالا و خدمات قابل تعریف بوده است.
و سایر مواردی که در مسیر ایجاد مشوقها و یا تهدیدهای سرمایهگذاری میتوان به آن اشاره داشت.
در پایان باید اذعان داشت، مناطق ویژه اقتصادی، شاهراه اقتصادی هر کشور است؛ چنانچه در ایجاد آن به صورت هدفمند نگاه شود و براساس منابع و استعدادهای منطقهای و با اهداف مشخص مبتنی بر ارزآوری به این مهم اقدام گردد و موانع پیشروی جهت دستیابی به اهداف اقتصادی که منجر به ایجاد منطقه شده است، با جدیت و اهتمام مسئولین ذیربط مرتفع گردد؛ بیتردید این مناطق در توسعه تولید و همچنین بسط صادرات در کشور نقش بسزایی را ایفا خواهند نمود.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰