فقط مناطق آزاد برای معافیت مالیاتی اضافهاند!؟
به گزارش اخبار آزاد مناطق، اکبر افتخاری در گفتوگو با ایسنا، در رابطه با طرح اصلاح معافیتهای مالیاتی در مناطق آزاد اظهار کرد: طبق قانون، مناطق آزاد و ویژه از معافیت ۲۰ساله برخوردار هستند و این اصلا موضوع حادی نیست، در کشورهای همجوار معافیتهای مالیاتی ۵۰ساله و حتی مادامالعمر وجود دارد، چراکه اساسا نگاه به مالیات نگاهی صرفا درآمدی برای دولتها نیست، بلکه به مالیات به یک ابزار تشویقی و زیر ساختی نگاه میکنند و آن را مسیری برای تسهیل فرایند سرمایهگذاری در مناطقی خاص میدانند.
افتخاری با تاکید بر این که از مهمترین کارکردهای مالیات برای دولت، استفاده از آن برای توسعه کشور است، افزود: مالیات ابزاری بسیار کارآمدی به منظور ایجاد فضای باز برای سرمایهگذاران است، اما متاسفانه انگار برخی فراموش کردند که این ابزار مهم را چگونه باید مورد توجه قرار دهند.
او با اشاره به اینکه در ایران سالهاست که نه تنها در مناطق آزاد، بلکه در سایر بخشها ازجمله شرکتهای دانشبنیان، بخش کشاورزی، برخی تولیدکنندگان و مناطق محروم معافیتهای مالیاتی گوناگون وجود دارد، گفت: نگاه به مالیات برای تشویق در مناطق کمتر توسعه یافته و یا جایی است که نیاز به شتاب در توسعه دارد و موجب علاقمند شدن سرمایهگذاران برای ورود به این مناطق میشود. در رابطه با مناطق آزاد چرا راه دور میرویم؛ همین ۲۰سال پیش ظرفیت کیش و قشم چگونه بود؟ از مناطق محروم هم بدتر بودند، اما فعالان اقتصادی با توجه به قوانین مناطق آزاد و مشوقهایی که در آن وجود داشت، به این مناطق آمده و اکنون وضعیت کاملا متفاوت شده است.
فرش قرمز همین چند کیلومتر آن طرفتر پهن است!
معاون تولید، صادرات و فناوری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی همچنین به این که باید در جریان حذف معافیتهای مالیاتی به مسائل بینالمللی هم توجه داشت اشاره کرد و افزود: چرا به این توجه نمیشود که در کشورهای حاشیه خلیج فارس و یا سایر کشورهای همجوار ما چگونه برای جذب سرمایهگذار اقدام میکنند و هرگونه تشویقی اعمال کرده و محدودیت ایجاد نمیکنند، بنابراین باید به سمت تسهیل فرآیند سرمایهگذاری در مناطق آزاد حرکت کرد، چراکه میتوانند با توجه به ظرفیت بالایی که در آنها وجود دارد، در دوره تحریم کمک کلانی به اقتصاد کشور کنند.
افتخاری ادامه داد: برخی میگویند در بعضی از کشورها معافیتهای مالیاتی در مناطق آزاد محدود نیز شده است. باید گفت آیا توجه کردهاید که در این کشورها ظرفیت سرمایهگذاری پر شده و حتی مازاد هم دارند و در این حالت محدودیت ایجاد کردهاند. آیا اکنون ما در ایران مازاد جذب سرمایهگذار خارجی داریم که به جای تشویق از محدودیت استفاده میکنیم؟!
او با بیان این که اگر زمانی آنقدر تقاضای سرمایهگذاری داشتیم، باید به فکر کنار گذاشتن مشوقهای مالیاتی باشیم، افزود: چرا باید در شرایط موجود بر موانع جذب سرمایهگذار خارجی افزود، آن هم زمانی که گزینههای متعدد و مختلف در همین چند کیلومتر آن طرفتر از کشور وجود دارد که بدون موانع، فرش قرمز برایشان پهن شده و سرمایه خود را آنجا میبرند.
شرکتهای صوری حذف شد
اما در رابطه با این که گفته میشود “شفافیت در وضعیت شرکتها و مالیات آنها در مناطق آزاد وجود نداشته و شرکتها در این مناطق ثبت و در سرزمین اصلی فعالیت میکنند”، افتخاری این گونه توضیح داد: در حال حاضر تمام فعالین در مناطق آزاد شناسنامهدار هستند و طبق فرآیندهای قانونی ثبت شرکتها، اخذ شناسه یکتای کسب و کار و دیگر موارد قانونی که در ارتباط با سامانههای کشوری میباشند در حال فعالیت بوده و وضعیت آنها به صورت ادواری توسط مناطق رصد میگردد. البته قبلا بودند برخی از شرکتها که ثبت شده و در سرزمین اصلی فعالیت میکردند، اما اکنون تمامی آنها پالایش و حذف شدهاند.
دنبال فرار مالیاتی باید رفت
معاون تولید، صادرات و فناوری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی افزود: جای تعجب دارد که چرا برای اصلاح روند مالیاتی، سراغ شرکتها و سازمانهایی میرویم که شناسنامهدار و وضعیت درآمدی و مالیاتی آنها مشخص بوده و طبق قانون از این معافیت برخوردار شده و اتفاقا جمعیت بسیار محدودتری نسبت به دیگر مناطق کشور دارند. در حالی که موضوع فرار مالیاتی باید از طریق فعالیتهای پنهان اقتصادی پیگیری شود، نه این که روی مناطقی دست گذاشت که در شرایط خاص اقتصادی باید مورد حمایت قرار گیرند.
افتخاری با بیان این که فعالیتهای اقتصادی در مناطق آزاد وضعیت شفافی دارند، گفت: این در حالی است که از سالهای گذشته و با توافقاتی که بین مناطق آزاد و سازمان امور مالیاتی وجود داشته، فعالان اقتصادی در مناطق آزاد همواره اظهارنامههای خود را تقدیم کردند و اطلاعات مالی آنها شفاف است.
آیا فقط باید مناطق آزاد حذف شوند!؟
در بخش دیگر، او ضمن اشاره به موضوع مالیات بر ارزش افزوده گفت: در ماده(۵۲) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال۱۳۸۷، هشت مورد از شمول قانون مالیات بر ارزش افزوده مستثنی شدهاند که یکی از آن موارد قانون چگونگی اداره مناطق است، اما با توجه به اهمیت مناطق آزاد از این جهت که مناطقی مرزی و فاقد زیرساخت دولتی از پیش تهیه شده هستند، آیا فقط این مناطق باید مشمول حذف مالیات بر ارزش افزوده شوند؟ علاوه بر این در ماده(۱۲) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب۱۳۸۷ نیز ۱۷مورد از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف شدهاند که از میان آنها میتوان به محصولات کشاورزی فراوری نشده و دام و طیور زنده و… اشاره کرد.
معاون تولید، صادرات و فناوری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: حال این سوال مطرح میشود که چرا از میان این همه معافیت و استثناء در قانون فعلی، فقط حذف معافیت مناطق آزاد مورد توجه جدی قرار گرفته است؟ اگر زنجیره عرضه کالا و خدمات در مناطق آزاد منقطع شده، یعنی در تمامی موارد مندرج در قانون فعلی، این زنجیره در سرزمین اصلی قطع نشده است؟ اگر به لحاظ حقوقی معافیت از مالیات بر ارزش افزوده مناطق آزاد مخالف با قانون اساسی میباشد، آیا سایر معافیتهای مندرج در همین قانون، مغایر نیستند؟
افتخاری در پایان یادآور شد: مناطق آزاد همواره برای همراهی با دولت همکاری داشته است، به طوری که در مدت اخیر با وجود مشکلاتی که در نتیجه برخی از تصمیمگیریها در مناطق آزاد ایجاد شد ازجمله ثبت سفارش و یا موانعی که در بازرگانی وجود داشت، مناطق همکاری کردند تا بتوانند در وضعیت موجود کشور همگام با دولت حرکت کرده باشند.
گفتنی است؛ از سال گذشته و در جریان اصلاح روال معافیتها مالیاتی و ممانعت از فرار مالیاتی، موضوع اصلاح روند مالیات در مناطق آزاد مورد توجه قرار گرفت و برای سال جاری جدیتر در دستورکار قرار دارد، اخیرا وزیراقتصاد اصلاح مالیاتی در مناطق آزاد را مورد تاکید قرار داده و مجلس نیز پیگیر آن شده است، با این حال با توجه به ماهیت مناطق آزاد و الزام برای تسهیل فعالیت در آن، مسئولان این حوزه موافقتی در این باره نداشته و آن را حذف مشوق سرمایهگذاری در مناطق میدانند.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰