عزم ارس برای سیراب کردن اقتصاد ایران

ارس علاوه بر وظیفه خطیر مرزبانی در مرزهای شمالغربی کشورمان، تولید انرژی برق را نیز بر عهده دارد، اما ساکنان حاشیه ارس انتظاراتی بیش از این دارند. آنها رگ زندگیشان را به رگ این رود عظیم پیوند زده و از او برکت و سود اقتصادی برای خود را طلب می‌کنند.

نام منطقه آزاد ارس با رودخانه مرزی و بنام و تاریخی کشورمان گره خورده است و بی‌شک هر شنونده‌ای انتظار دارد تا این منطقه درخور نام و رود پرآوازه ایرانی‌اش نمادی از توسعه و برخورداری در زمینه‌های مرتبط با آب و فعالیت‌های وابسته به آن باشد.

بر همین اساس با توجه به برنامه‌های منطقه آزاد تجاری-صنعتی ارس برای ایجاد رشد و شکوفایی اقتصادی در این منطقه از شمالغرب کشورمان، تامین نیاز آب صنایع موجود در منطقه و کمک به بخش کشاورزی مردم ساکن در حاشیه این رود طولانی ایران، برنامه‌های متنوعی طراحی و به مرحله اجرا در آمده است.

 

افتتاح ۳۵کیلومتر از پروژه انتقال آب ارس

یوسف غفارزاده مدیرعامل آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی پیش از این، طرح توسعه بهره‌برداری از ارس را یک پروژه مهم کشوری اعلام کرده بود که عملیات اجرایی‌اش از سال‌۸۱ آغاز و تا پایان سال‌۹۳ نزدیک به ۱۲۷میلیارد تومان برای آن هزینه شده است.

این طرح که با ردیف بودجه‌های دولتی و تامین ۵۰۰میلیون دلار منابع مالی دیگر از طریق صندوق توسعه ملی در حال انجام است، برای استفاده بهینه از حقابه ایران از رود مرزی ارس در حال انجام است که در نخستین گام باعث افزایش ظرفیت کشاورزی منطقه آزاد ارس در منطقه خداآفرین می‌شود.

با سرازیر شدن آب ارس به سمت اراضی ملی خداآفرین که اکنون در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته است، حدود چهار هزار و ۹۰۰هکتار از زمین‌های ۹قشلاق منطقه که شامل روستاهای «قارلوجه» و «باقر اوغلی» می‌شود، در بخش کشت گندم و جو و دانه‌های روغنی کلزا زیر کشت رفته و برای ۱۶۹خانوار در زمینه کشاورزی ایجاد شغل شده است.

 

گزارش خبرگزاری‌های دیگر را بخوانید:

ارس آرام آرام در دشت‌های حاشیه خود سیراب‌کنان پیش می‌رود و قرار است براساس قوانین بین‌المللی و با لحاظ کردن حق‌آبه ایران، ۱۰هزار هکتار از اراضی منطقه را سبز و آباد کند. به این مقدار باید احداث باغات و پرورش دام صنعتی را نیز افزود که به صورت آزمایشی در حال انجام است.

این حق‌آبه در بخش آب شرب ۱۰۲میلیون مترمکعب و در بخش کشاورزی ۱۸۰میلیون مترمکعب است که استاندار آذربایجان شرقی به عنوان مدیریت ارشد استان بر بهره‌برداری از آن تاکید دارد.

اما نیاز جلفا به آب نیز نادیده گرفته نشده و با احداث زیرساخت‌های لازم از سوی سازمان منطقه آزاد ارس در زمینه تصفیه‌خانه آب مصرفی صنایع مستقر در این شهر نیز از آب بهره‌مند شده‌اند. بخش اول این تصفیه‌خانه با ظرفیت ۱۰۰لیتر در ثانیه با ۲۶کیلومتر لوله‌گذاری انجام شده بود؛ اما محسن نریمان مدیرعامل و رئیس هیات مدیره منطقه آزاد ارس افزایش ۹ و نیم برابری ظرفیت تصفیه‌خانه را از سازمان آب منطقه‌ای خواستار شده و اقدامات اجرایی آن در حال انجام است تا علاوه بر رفع نیاز صنایع و مردم ساکن در منطقه، گام‌های بعدی برای گسترش کشت گلخانه‌ای محکم‌تر برداشته شود.

 

افزایش ۹.۵برابری تامین آب شرب و خام منطقه آزاد ارس

یکی از فرصت‌های ایجاد شده توسط منطقه آزاد ارس، کمک به امنیت غذایی کشور است که در قالب کشت‌های گلخانه‌ای پیگیری می‌شود، به نحوی که هم‌اکنون بزرگترین گلخانه غرب آسیا در این منطقه احداث و به بهره‌برداری رسیده و با تمام توان برای تامین نیاز داخلی و خارجی در حال فعالیت است.

گلخانه‌ای به وسعت ۵۰هکتار در زمینه تولید گوجه فرنگی؛ اقدامی که در مرحله بعدی توسعه خود نیازمند ۱۰۰هکتار زمین دیگر برای اجرای برنامه‌های آتی است تا رقیبی بلامنازع در زمینه کشت محصولات گلخانه‌ای باشد.

این همه در حالی رخ می‌دهد که تمام گلخانه‌های مستقر در دشت گلفرج جلفا نیز با آخرین فناوری‌های روز آبیاری سیراب می‌شوند و تلاش بر آن است تا با استفاده بهینه از این ماده حیات، بخش میزان بهره‌مندی بخش کشاورزی استان و کشور محقق شود.

استفاده صحیح از منابع تجدیدناپذیر طبیعت به ویژه آب، امری است استراتژیک که منطقه آزاد ارس تکنولوژی‌های روز دنیا را برای مدیریت بهینه آنها در نظر گرفته و هر روز برگی زرین بر دفتر توسعه و پیشرفت آن افزوده می‌شود.

به اذعان صفر شاسفند معاون اقتصادی و سرمایه‌گذاری سازمان منطقه آزاد ارس، فعالیت در زمینه کشت گلخانه‌ای به یکی از علاقه‌مندی‌های سرمایه‌گذاران خارجی تبدیل شده و در کانون توجه سرمایه‌گذاران قرار دارد.

اما دستان پر مهر ارس تنها در همین حاشیه مرز، زمین‌های ایران را نوازش نمی‌کند، بلکه قرار است تا با جاری شدن آن به سمت دشت تبریز، کشاورزی مرکز استان نیز تحولی دیگر را شاهد باشد.

با بهره‌برداری از این طرح که تاکنون ۳۵کیلومتر آن به سمت تبریز انجام شده است، پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی دشت تبریز از این رودخانه منتفع می‌شوند و ایران می‌تواند با بهره‌برداری حداکثری از حق‌آبه خود از ارس، نفسی تازه به کالبد کشاورزی خود بدمد و با ایجاد عمران و آبادی در این بخش، زمینه‌های اشتغال جوانان و ایجاد صنایع تبدیلی بخش کشاورزی را فراهم کند.

به هر حال آن چه در این بین محور توجه قرار می‌گیرد، برنامه‌های مدون و هدفمند برای آینده اقتصادی منطقه و استان در بخش آب است تا کرانه ارس همیشه سبز و با طراوت باقی مانده و رایحه خوش توسعه و پیشرفت از این کرانه مشک‌افشان به مشام رسد.

منطقه آزاد ارس می‌کوشد دست سبز رود ارس را بر گونه‌های خاکی اراضی شمال استان آذربایجان شرقی بکشد و نشاط و پویایی در تولیدات کشاورزی و زمینه‌سازی برای احداث مراکز صنایع سنگین و نیمه سنگین را محقق کند.

رود ارس رگ حیات منطقه آزاد ارس است و با برنامه‌های در دست اجرا، قلب صنعت و کشاورزی آن به تپیدن ادامه خواهد داد.

ارس از میان کوه‌ها و دره‌های شمالغرب ایران گاه با خروش و گاه آرام می‌گذرد، اما این ما هستیم که باید توانمندی‌های آن در ایجاد رونق و بازارسازی را سنجیده و از تمام توان آن برای اعتلای نام ارس بهره بگیریم.