ضرورت تدوین برنامههای جدید اقتصادی در جهت مواجهه با تبعات کرونا
به گزارش اخبار آزاد مناطق به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دولت، دکتر اسحاق جهانگیری روز شنبه (۲۴فروردین) در دیدار با وزیر اقتصاد، مشاور رئیسجمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، معاونین و مدیران وزارت امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه دولت پس از اعمال تحریمهای آمریکا مجبور به تعیین برخی سیاستهای اقتصادی شد، گفت: متاسفانه در هفتههای اخیر نیز با آثار و تبعات ویروس کرونا در کشور مواجه شدهایم که نیازمند تدوین سیاستها و برنامههای جدید اقتصادی با مشورت صاحبنظران و اقتصاد دانان کشور هستیم.
معاون اول رئیسجمهور گفت: یکی از مهمترین سیاستهای دولت، افزایش تابآوری مردم در برابر فشارهای ناشی از تحریمهای ظالمانه آمریکا بود. امروز باید بتوانیم این تابآوری را در برابر فشارهای ناشی از شیوع بیماری کرونا نیز افزایش دهیم.
وی با اشاره به تبعیت همه دستگاهها، قوا و مردم از مصوبات لازمالاجرای ستاد ملی مقابله با کرونا اظهار داشت: اجرای طرح فاصلهگذاری اجتماعی و طرحهای دیگر منجر به تعطیلی و آسیب خوردن بنگاههای کشور شد. علاوه بر آن افرادی نیز که زندگیشان از طریق کار روزمره تامین میشد، دچار مشکل شدند که باید برای این بخشها راهکار مشخص شود.
دکتر جهانگیری با بیان اینکه برای دسترسی دولت به منابع مالیاش به دلیل تحریمها محدودیتهایی ایجاد شد، گفت: با این وجود از همان ابتدای بحران کرونا، دولت برنامهریزی لازم برای پرداخت تسهیلات با نرخ سود ترجیحی ۱۲درصدی به بنگاههای آسیب دیده اتخاذ کرد و به دنبال فراهم کردن شرایطی برای رفع نیازهای اقشار آسیبپذیر است.
معاون اول رئیسجمهور افزد: مکرر گفتهام که ایران کشور ثروتمندی است و اگر در جهت رفاه مردم نتواند از این ثروت به بهترین نحو استفاده کند، اشکال از مدیران ما است. مجموعه داراییهای کشور ۷هزار هزار میلیارد تومان است و این به غیر از منابع نفت و گاز و داراییهای کشور در حوزه معادن و فلزات است که ما جزء کشورهای برتر در دنیا هستیم.
وی با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین برنامههای وزارت امور اقتصاد و دارایی در برهه کنونی این است که مردم در مضیقه و فشار قرار نگیرند، اظهار داشت: ۴۹میلیون نفر از مردم ما دارای سهام عدالت هستند که امروز ارزش شرکتها و سهام آنها افزایش یافته است. ارزش یک سهم یک میلیونی متعلق به اقشار بیبضاعت امروز معادل ۸میلیون تومان شده است و ارزش سهم ۵۰۰هزار تومانی سایر سهامداران نیز به ۴میلیون تومان رسیده است.
دکتر جهانگیری افزود: ارزش سهام یک خانواده ۴نفره معادل ۳۲میلیون تومان شده است. در این شرایط که اگر برخی طبقات ۲ تا ۳میلیون تومان پول وارد چرخه زندگی آنها شود، مشکلاتشان تا حدی مرتفع میشود، باید امکان فروش این دارایی فراهم شود.
معاون اول رئیسجمهور افزود: باید راهکاری فراهم شود تا صاحبان سهام عدالت بتوانند بخشی یا همه دارایی خود را به فروش برسانند. مطمئن هستم مهمترین نکته در پیام رهبر معظم انقلاب نیز که در روز پنجشنبه اعلام شد، یافتن راهکاری برای کمک به مردم بود.
وی با اشاره به جلسه روز چهارشنبه خود با دستگاههایی که میتوانند به مردم کمک کنند، گفت: ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره)، بنیاد مستضعفان، آستان قدس رضوی و سپاه پاسداران و دستگاههای دیگر به خوبی به صحنه آمدند تا از فشار بر مردم کاسته شود، اما به نظر من مهمترین امکان در این شرایط برای کمک به مردم، استفاده از امکان سهام عدالت است.
دکتر جهانگیری در ادامه از زیرمجموعههای وزارت امور اقتصادی و دارایی خواست تا بر روی حل مشکلات بنگاههای خرد و متوسط تمرکز لازم را انجام دهد تا در بحران کرونا این بنگاهها دچار فروپاشی نشوند.
معاون اول رئیسجمهور همچنین دیگر ماموریت وزارت امور اقتصاد و دارایی را برنامهریزی برای احیای اقتصاد در دوران پساکرونا ارزیابی کرد و گفت: این وزارتخانه باید همان طور که در اهداف آن مشخص شده است، برای اشتغالزایی، رشد پایدار، کاهش تورم و افزایش منابع بودجه هدفگذاری لازم را انجام دهد.
وی افزود: وزارت امور اقتصاد و دارایی در شرایطی که نقش نفت در بودجه کشور کمرنگ شده است، مسئول اصلی تامین درآمد کشور است و باید در خصوصیسازی، مولدسازی داراییها، ایجاد درآمد از گمرک و تحقق اهداف مالیاتی به خوبی ایفای نقش کند.
دکتر جهانگیری بحث تامین منابع بودجه و اقتصاد را موضوعی مهم توصیف کرد و گفت: خوشبختانه در شروع سال۹۹ سهام شرکتهای دولتی در سازمان بورس و اوراق بهادار به خوبی عرضه شده و با واگذاری شرکتهای دیگر، منابع خوبی برای دولت ایجاد خواهد شد.
معاون اول رئیسجمهور همچنین گفت: فروش اموال بانکها نیز نقش تعیین کنندهای در اقتصاد کشور دارد، زیرا با افزایش منابع بانکها، قدرت پرداخت تسهیلات افزایش مییابد که این موضوع رسالت مهم نظام بانکی در شرایط جدید کشور است.
وی توانمندسازی بخش خصوصی آسیبدیده از کرونا در حوزه صنعت،کشاورزی و خدمات را برنامه دولت دانست و گفت: باید بتوانیم با بهبود فضای کسب و کار مطابق پیشبینیها شرایطی را فراهم کنیم تا رشد بخش کشاورزی در سال۹۹ ادامه یابد و صنایع بزرگ در بورس و شرکتهای عمومی و خصوصی که در تولید کشور و خدمات نقش دارند، به عملکرد مثبت خود ادامه دهند.
دکتر جهانگیری با بیان اینکه باید بازار سرمایه روال رو به رشد خود را ادامه دهد، اظهار داشت: همزمان با عرضه سهام شرکتهای جدید، شرکتهایی که هماکنون در بورس حضور دارند باید سهام شناورشان را بیشتر کنند. بازار سرمایه یکی از نقاطی است که میتواند در جهتدهی به نقدینگی کشور سهم بسزایی ایفا کند و مانع از حرکت نقدینگی به سمت بازارهای دیگر شود.
معاون اول رئیسجمهور در ابتدای سخنان خود با تاکید بر اینکه دولت باید دستاوردهای مثبت خود را مطرح و از آن دفاع کند گفت: در سه ماهه پایان سال۱۳۹۸ رشد اقتصادی کشور با نفت و بدون نفت مثبت بود، اشتغال کشور روند خوبی گرفت و بیش از ۴۰۰هزار شغل جدید ایجاد شد و بیکاری در روند کاهنده قرار گرفت.
وی با اشاره به نقش و جایگاه وزارت امور اقتصادی و دارایی در بخشهای مختلف به گزارشهای ارائه شده در جلسه از سوی معاونان وزیر درخصوص عملکرد دبیرخانه مناطق آزاد، خزانهداری کل کشور، سازمان خصوصیسازی، بیمه مرکزی، سازمان امور مالیاتی، سازمان اموال تملیکی، سازمان بورس و اوراق بهادار اشاره کرد و گفت: در سال۹۸ عملکرد وزارت امور اقتصادی و دارایی قابل قبول بوده است و دولت توانست بدون استقراض از بانک مرکزی رقم ۴۳۲هزار میلیارد تومان برای بودجه کشور که در جلسه سران قوا ۳۸۶هزار میلیارد تومان تعیین شده بود را محقق کند.
دکتر جهانگیری گفت: در حوزه مالیات اگرچه ممکن است ظرفیت مالیاتی کشور بیش از ۱۴۰هزار میلیارد تومان باشد، ولی در سال سخت۹۸ که سال شکوفایی به دلیل تحریمها نبوده، بیش از ۱۴۳هزار میلیارد تومان مالیات وصول شده که ۳۰درصد بیشتر از سال گذشته است.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه امروز بازارهای سرمایه دنیا دچار ریزش و سقوط شدهاند، گفت: خوشبختانه رشد شاخصها و حرکت نقدینگی در بازار ایران در مسیر صحیحی بوده است.
وی افزود: در خصوصیسازی با وجود فضاسازیها علیه واگذاری بنگاههای دولتی، حرکت رو به رشدی انجام شده است و نباید مسئولان به دلیل فضاسازیها از برنامهریزی در این زمینه دست بردارند.
دکتر جهانگیری ادامه داد: عدهای اگر شرکتهای دولتی در بازار برای فروش ارائه نشوند، مدعی هستند که دولت نمیتواند کشور را اداره کند و اگر ارائه شود هم علیه آن جوسازی میکند. ممکن است در یکی دو مورد هم نقد آنها وارد باشد، اما اگر به کلی از خصوصیسازی ناراحت هستند بهتر است که از مقام معظم رهبری بخواهند که از سیاستهای اصل۴۴ صرف نظر کنند.
وی با اشاره به خاطرهای از دوران وزارت خود درباره سقف بزرگ شدن بخش خصوصی گفت: وقتی این پرسش را در جلسهای از رهبر معظم انقلاب پرسیدم، ایشان فرمودند که سقفی برای بزرگ شدن بخش خصوصی در کشور وجود ندارد؛ که معنایش این است که باید به بخش خصوصی اعتماد کنیم و بخش خصوصی دلسوز و علاقمند به کشور میتواند تا هر جا که میخواهد بزرگ شود.
دکتر جهانگیری گفت: بخش خصوصی میتواند مالک صنایع بزرگ،کشتیرانی و بانکها باشد، زیرا در سیاستهای اصل۴۴ بر آن تاکید شده است.
معاون اول رئیسجمهور همچنین حجم فعالیت بانکهای دولتی و بانکهای زیرمجموعه اصل۴۴ را در اقتصاد کشور مثبت برشمرد و از ادغام بانکها و موسسات اعتباری زیرمجموعه بخش نظامی کشور در بانک سپه پس از موافقت رهبر معظم انقلاب به عنوان اتفاقی بزرگ پس از انقلاب یاد کرد و گفت: امروز بانک سپه بانکی بزرگ و اثرگذار در کشور است.
وی ادامه داد: حجم و قیمت مجموع شرکتهای دولتی بسیار بزرگ و چند برابر بودجه کشور است که البته بازدهی مناسب را ندارند. ارزش این شرکتها ۲۷۰۰هزار میلیارد تومان میباشد که متاسفانه دارای مشکل مدیریتی هستند و دولت هر سال باید مبلغی به عنوان رفع زیان آنها پرداخت کند که امیدوارم با ایجاد سامانه یکپارچه شرکتهای دولتی، عملکرد آنها شفاف در اختیار افکار عمومی باشد.
همچنین، وزیر امور اقتصاد و دارایی نیز در این جلسه که بیش از سه ساعت به طول انجامید، نقش این وزارتخانه در بهبود شرایط اقتصادی، توسعه کشور ورفع اشکالات بنگاهها را بینظیر ارزیابی کرد و گفت: مهمترین برنامه وزارتخانه، حرکت به سمت اقتصاد هوشمند و بهبود فضای کسب و کار است.
فرهاد دژپسند با تاکید بر اینکه اقتصاد باید اهرمی برای جهش تولید در سال۱۳۹۹ باشد، اظهار داشت: عزم و اراده این وزارتخانه در جهت رشد و توسعه و افزایش تولید است و ما از راهکارهای پنجره واحد الکترونیکی، بانکداری دیجیتال، مولدسازی داراییها و جذب سرمایهگذاری خارجی استفاده خواهیم کرد.
بنا بر این گزارش، پیش از سخنان وزیر، هر یک از معاونان وزارت امور اقتصاد و دارایی به طور جداگانه گزارشی از عملکرد زیرمجموعه خود در سال۹۸ و در مواجهه با بحران کرونا ارائه کردند.
گفتنی است، در این جلسه به مدیران بانکهای ملت، کشاورزی و سپه لوح تقدیر از سوی معاون اول رئیسجمهور اهدا شد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰