به گزارش اخبار آزاد مناطق، اکنون آخرین برگ از دفتر مجلس دهم هم ورق زده شد. نمایندگان دوره دهم حالا به خاطر ردصلاحیتها و یا عدم ثبت نام در انتخابات، صندلیهای صحن را برای نمایندگان جدید خالی میکنند و به حوزههای انتخابیه خود میروند.
اما عملکرد مجلس دهم همچنان از موضوعات مهم مورد بحث کارشناسان است؛ برخی نسبت به وجود نهادهای موازی در کنار مجلس گلایه میکنند و نسبت به عدم تاثیرگذاری تصمیمات نمایندگان در شرایط بحرانی کشور انتقاد میکنند. طبیعتا باید عملکرد این مجلس را با مجالس قبلی مقایسه کرد، اما نقاط قوت و ضعف در هر مجلس وجود دارد و این موضوعی کاملا نسبی است.
اما آنچه از تصمیمات دولت و مجلس دهم در این رابطه مشخص است، حاکی از تلاش برای ایجاد مناطق آزاد جدید، گسترش محدوده جغرافیایی مناطق و ممانعت از اخذ مالیات بر ارزش افزوده در این مناطق بوده است. در ادامه اظهارات متعدد نمایندگان مجلس را در رابطه با عملکرد و طرح و لوایح مرتبط با مناطق آزاد میخوانیم.
وی ادامه داد: واقعیت آن است که چگونگی استفاده از مناطق آزاد همچنان مورد سوال است؛ در حالی که این مناطق یک ظرفیت بسیار ارزشمند برای کشورهای مختلف هستند که اگر کشوری این مزیتها را داشته باشد میتواند با دنیا تعامل کند؛ ضمن اینکه مناطق آزاد محیط مناسبی برای کارآفرینان و تولیدکنندگان است تا صادرات انجام دهند و توانمندیهاییهایشان را به نمایش بگذارند.
این نماینده مجلس تاکید کرد: نمایندگان در مجلس دهم بیش از تمام مجالس درخصوص مناطق آزاد سنگ تمام گذاشتهاند؛ اقبال اکثریت نمایندگان مجلس این بود که از این توانمندی و ظرفیت پشتیبانی شود، زمینه را فراهم کنند و مجوزها را به جاهایی که پتانسیل وجود دارد بدهند؛ ضمن اینکه شرایط کشور ما متفاوت از جوامع دیگر است.
میرزاده خاطرنشان کرد: اما مجلس دهم این واقعیتها را به خوبی درک کرد و اتفاق نظر نمایندگان این بود که از این ظرفیت و پتانسیل استفاده شود؛ در نتیجه فکر توسعه و گسترش مناطق آزاد و به جریان افتادن مصوبه افزایش این مناطق افتادند. اگرچه در رفت و آمد بین شورای نگهبان و مجلس این موضوع طولانی شد، اما کمیسیون تخصصی مربوطه تمام تلاشش را کرد و دیدگاهی که داشت را به خوبی مطرح کرد، اما در این مسیر صدا و سیما خوب عمل نکرد، در حالی که میتوانست به شکلی درست برای مناطق آزاد فعالیت و زمینه را برای سرمایهگذاری فراهم کند؛ مثلا میتوانست نظرات کارشناسان با دیدگاههای خاص را برای مردم و تولیدکنندگان مطرح کند؛ اما متاسفانه در جامعه طوری القاء شده که مناطق آزاد میخواهد ارزشهای انقلاب را تحتالشعاع قرار دهد.
این نماینده تاکید کرد: امیدواریم با این مصوبه بتوان مهاجرت معکوس از تهران و شهرهای بزرگ به مناطق مرزی کشور داشته باشیم تا سرمایهگذاران و کارآفرینان شرایط را برای تولید در سال جهش تولید بیش از گذشته فراهم کنند.
وی خاطرنشان کرد: با این اوصاف انتظار داریم به خاطر سال جهش تولید هم که شده، مجمع تشخیص مصلحت نظام شرایط کشور را بسنجد و بر مصوبه مجلس صحه بگذارد.
وی ادامه داد: کسانی که این انتقاد را مطرح میکنند، به هر دلیلی نمیخواهند موضوع افزایش مناطق حداقل بدست این مجلس و این دولت جا بیفتد.
میرزاده به برخی سختگیریها در خصوص سرمایهگذاری در مناطق آزاد اشاره کرد و عنوان نمود: شرایطی که برای مناطق آزاد نوشته شده، رعایت نمیشود؛ در برخی مناطق آنقدر محدودیت گذاشتند که خیلی از سرمایهگذاران نمیتوانند حتی مجوز سرمایهگذاری بگیرند.
وی تصریح کرد: لذا نمیشود فقط دو منطقه کیش و انزلی را صرفا منطقه آزاد بخوانیم و انتظار سرمایهگذاری گسترده داشته باشیم. شرایط ما عادی نیست، کسانی که انتقاد میکنند، یا در باغ نیستند یا نگاه سیاسی و جناحی دارند. مجلس دهم صرفا به این خاطر که به شکل قانونی دشمنان خود را به زانو در بیاورد و جایگاهی برای مقابله با تحریم پیدا کند، به فکر افتاد تا به شکل قانونی مراکزی را برای سرمایهگذاری ایجاد کند.
انشاالله مجمع تشخیص هم با این نگاه اکثریت، مصوبه مجلس را تصویب کند تا چرخ اقتصادی کشور در این مناطق محروم به چرخش دربیاید و در عین حال شاهد مهاجرت معکوس باشیم. آن وقت خواهیم گفت که «سیه روی شود هر که در او غش باشد».
نماینده مردم گرمی در مجلس شورای اسلامی درخصوص بودجه دولت به مناطق آزاد نیز گفت: انشالله روزی مناطق آزاد نیاز به بودجه دولت نداشته باشد، این بودجههایی که تا کنون داده شد صرفا برای زیرساختها بوده است؛ اما واقعیت آن است که خود مناطق آزاد هم باید درآمدزا باشد و حتی به دولت کمک کنند. بودجهای که اکنون دولت میدهد و موجبات سرمایهگذاری در این مناطق میشود، به زودی به خود دولت برمیگردد.
وی در جمعبندی صحبتهای خود اظهار کرد: بحث افزایش مناطق آزاد از نظر اکثریت مجلس موضوعی کارشناسی است؛ چراکه این طرح راهی برای برونرفت از مشکلات ناشی از تحریم است، ضمن اینکه مشکلات فروش نفت هم مزید بر علت میباشد.
شهاب نادری، عضو کمیسیون اقتصادی در مجلس شورای اسلامی به ارزیابی عملکرد مجلس درخصوص مناطق آزاد پرداخت و گفت: عملکرد مجلس دهم درخصوص مناطق آزاد قابل توجه و درست بود. شاید بعضی مواقع در مجلس ضعیف عمل شد، اما طبق گزارشی که آقای لاریجانی داد، شجاعت این مجلس را کسی نداشت.
در واقع مجلس دهم مظلوم واقع شد؛ همه انتقاد میکردند و به نمایندگان خرده میگرفتند که کاری نمیکنید؛ اما باید اذعان داشت که مجلس، قوه مقننه است نه مجریه. قوه مجریه مسئولیتش با رئیسجمهور است و او باید اقدامات اجرایی را انجام دهد نه مجلس شواری اسلامی؛ چراکه قوه مقننه صرفا قانونگذار است و مصوبههایی را پیش پای مسئولین اجرایی کشور میگذارد.
نادری تاکید کرد: قطعا اگر این ۱۲منطقهای که مطرح هستند به صورت آزاد فعال و با مدیریت درست اداره شوند، قطعا خوب است و بر اقتصاد کشور تاثیر میگذارد، اما اگر مدیریت خوب نباشد و شاهد رهاشدگی، قاچاق و دپوی کالا باشیم، به ضرر اقتصاد کل کشور تمام میشود.
درست است که بنده نماینده مجلس دهم بودم، اما انصافا در بحث استیضاح و سوال از دولت و قانونگذاری فعال عمل کردهایم؛ حداقل ۲۰۰قانون خوب از این مجلس بیرون آمد، ولی خب شرایط طوری بود که برخی مخالفین حرکاتی انجام دادند و بر سر دولت و قوه مقننه زدند. در حالی که کشور متعلق به همه است و همه باید حرکتی کنند؛ اگر کشتی سوراخ شود همه غرق میشوند.
وی عنوان داشت: اکنون شرایط اقتصادی کشور خوب نیست، بنده به عنوان نماینده مجلس دهم اگر کوتاهی صورت گرفته عذرخواهم؛ ولی باید تاکید کنم که نقاط قوت بیشتر بوده است. ضمن اینکه این واقعیت را بپذیریم که کار اجرا در دست نمایندگان نیست، نماینده مجلس باید فکرش آزاد باشد تا یک قانون خوب و جامع مصوب کند و البته که اجرای آن مصوبه است که میتواند برای کل کشور موثر باشد.
نادری افزود: به عنوان کسی که در فراکسیون گردشگری و در مناطق آزاد فعال بودم، باید تاکید کنم که رد مصوبه افزایش مناطق آزاد توسط شورای نگهبان کار درستی نیست. کمیسیون اقتصادی این دوره شامل ۲۳نماینده بودند و هر کدام از لحاظ تخصصی کاربلد بودند. در این رابطه نیز سرسری تصمیم نگرفتند، بلکه نشستند و کار کارشناسی و ارزیابی کردند که اگر این منطقه آزاد و ویژه اقتصادی شود، چه معایب و مضراتی به همراه دارد. با این اوصاف نباید شورای نگهبان مصوبه مجلس را در این رابطه رد میکرد، بلکه ما ضعف مدیریتی در این مناطق داریم، مشکل این است که مجریان ما مدیریت جزیرهای انجام میدهند و در این راه مدیریت قوی برای ریلگذاری وجود ندارد.
نادری در توجیه منطقی و عقلانی مصوبه مجلس درخصوص مناطق آزاد گفت: اگر مناطق آزاد گسترده شود، منطقه رشد پیدا میکند؛ البته اگر در حیطه عدهای خاص نباشند و برخی نیز دنبال قاچاق کالا نیفتند، آن وقت است که منطقه خود به خود رشد میکند.
وی ادامه داد: مناطق آزاد فرصت گردشگری و جذب سرمایهگذار دارند. ما که نفت نداریم، پس در بحث گردشگری و مناطق آزاد میتوانیم فعالیت داشته باشیم. کلید طلایی و بودجه مملکت در شرایط فعلی، مالیات است و این رویکرد هم که باعث نارضایتی مردم میشود، لذا باید صنعت گردشگری و مناطق آزاد تقویت شود تا این مناطق رشد پیدا کنند و حال اقتصادی کشور بهتر شود.
این نماینده تاکید کرد: اساس کار مناطق آزاد مدیریت خوب و برنامهریزی شده است؛ در برخی مناطق شاهد قاچاق کالا هستیم و نمیتوان این موضوع را انکار کرد؛ اما بالاخره باید این روند را اصلاح کرد نه آنکه کل مصوبه افزایش مناطق آزاد را به خاطر تخلفات برخی مناطق که ۵درصد هم نیستند، نادیده گرفت و رد کرد.
قطعا بستهبندی این مواد با کیفیت بالا خیلی تاثیرگذار است. همه مثل ما نیستند که هر بنجلی را بخرند. ضمن اینکه متاسفانه فعلا همه محصولات ما بستهبندی چینی شده است؛ مواد خامی که خودمان در منابع طبیعی داریم، در هیچ جای دنیا وجود ندارد؛ اما خودمان در این زمینه فعالیت نمیکنیم. مثلا درخصوص کشور عراق کلی جنگ و مشکلات این کشور بر سر ما بوده، اما الان بازار عراق صرفا ۳درصدش برای ما است، در حالی که نزدیک به این کشور هستیم؛ ولی بقیه بازار این کشور در دست ترکیه است. تجار ما بستهبندی خوب نداشتند و ما خیلی از بازارها را از دست دادیم.
وی ادامه داد: تکثر جریانات سیاسی در این مجلس، خود نمادی قابل توجه بود؛ برای اولین بار مجلس دهم با سه فراکسیون اداره شد و این مسبوق به سابقه نبود. مجالس کشور همیشه با دو فراکسیون اکثریت و اقلیت دست و پنجه نرم میکرد، ولی مجلس دهم با سه فراکسیون اداره میشد و این مقداری به پویایی مجلس افزود. ضمن اینکه مجلس دهم نزدیک به ۲۰۰قانون کامل و جامع را مورد بررسی قرار داد.
قربانی گفت: اما در حوزه منطقه آزاد یکی از بحثهایی که در همین حوزه اقتصاد را متحول کرد، قانون تجارت بود که مجلس آن را تصویب کرد؛ قانونی که باعث ترقی جمهوری اسلامی میشود و سالیان سال از زمان آقای خاتمی در دستورکار مجلس و دولت و به صورت نیمهکاره رها شده بود، اما هیچ مجلس جرات ورود به این مسئله را نداشت.
در این مصوبه اخیر علیرغم اینکه نقشه شش هزار هکتار اضافه و در مجلس قانونمند شد، دو هزار هکتار از فضاهای مختلف استان به منطقه آزاد اضافه شد که تقریبا میشود گفت شرایط تسهیل و افزایش محدوده جغرافیایی را برای منطقه آزاد فراهم کرد و در واقع شاکله محوریت توسعه گیلان شد.
ازجمله شهرک صنعتی رشد کرد و فرودگاه گسترش یافت. ضمن اینکه منطقه بوجاق بندر کیاشهر که فضای تروریستی برای سرمایهگذاری است، رشد کرد؛ منطقهای که از مناظر ویژه کشور محسوب میشود. اما یکی از مصوبات دیگر مجلس که در بخش توسعه همهجانبه گیلان میتواند کمک کند، ایجاد سه منطقه اقتصادی ویژه در استان گیلان است که این هم ازجمله اقدامات خوب مجلس دهم در حوزه سرمایهگذاری اقتصاد گیلان محسوب میشود.
وی گفت: بحث دیگری که در مصوبه اخیر منطقه آزاد انزلی تاکید شد، تردد ماشینهای منطقه آزاد در کل بلاد استان گیلان است که قبلا در فاصله ۶۰کیلومتری بود و محدودیتهایی را ایجاد میکرد، اما الان از چابکسر تا محدوده منجیل میتوانند ماشینها تردد کنند.
نماینده مردم آستانه اشرفیه و بندر کیاشهر در مجلس شورای اسلامی درخصوص مصوبه افزایش مناطق آزاد نیز که در مجمع تشخیص مصلحت سرگردان است، اظهار کرد: فلسفه ایجاد مناطق آزاد را قانون تعیین کرده و آن بحث ایجاد اشتغال و گسترش صادرات و فضای کسب و کار و سرمایهگذاری است؛ اما سیاستهای کشور، اقتصاد انقباضی است؛ ولی مسئله دیگر تحریمها و سیاستهای منطقهای است که میتواند مانعی برای افزایش مناطق آزاد باشد، وگرنه نمیتوان نفس عمل را نادیده گرفت؛ باید در جهت رفع نواقص عمل و مشکلات موجود را حل کرد تا سیاستهای واقعی را که قانونگذار دیده که همان بحث صادرات و اشتغال و مولد است، اجرا شود.
دیدگاهتان را بنویسید