جزیره قشم، پل دستیابی به خودکفایی صنایع شیلاتی کشور

صنعت پرورش میگو به عنوان یک فرصت شغلی زودبازده و در عین حال سودآور می‌تواند در کنار سایر اقلام صادرات غیرنفتی دروازه‌های جهانی را به خود اختصاص دهد و در عبور از اقتصاد نفتی به کشور کمک کند.

به گزارش اخبار آزاد مناطق به نقل از ایرنا، جزیره قشم فرصتی ناب در خلیج فارس است که نعمت را بر ساحل‌نشینان تمام کرده و با موهبت‌های خدادادی آن، زمینه‌ساز رشد صنایعی همچون توسعه شیلات، صنایع پتروشیمی، انرژی پاک و گردشگری است.

در سال‌های اخیر قشم به عنوان یک منطقه پیش‎رو در حوزه فعالیت‌های شیلاتی بین سرمایه‌گذاران شناخته شده و متقاضیان زیادی آماده ورود به عرصه تولیدات صادرات‌محور در این منطقه هستند.

با سیاست‌های سازمان منطقه آزاد قشم در راستای بهره‌برداری بهینه از ظرفیت‌های موجود جزیره و توسعه متوازن اقتصادی بین جوامع محلی، رویکرد جدیدی در فعالیت‌های صنعتی مرتبط با دریا و آبزیان ایجاد شده‌است.

استفاده از روش‌های به‌روز و علمی، جزیره قشم را به یکی از قطب‌های پیشرو در حوزه خدمات صیادی و چرخه شیلات کشور بدل کرده تا نه تنها تامین‌کننده اقتصاد جامعه محلی باشد، بلکه به چرخش ارزآوری کشور نیز کمک کند.

گسترش صنایع شیلاتی همچون پرورش میگو، ماهی در قفس، جلبک، فرآوری ماهی خشک و… با اولویت سرمایه‌گذاری توسط جامعه محلی، نشان‌دهنده مثبت بودن سیاست‌های اعمال شده است.

صنعت پرورش میگو یک ظرفیت مهم برای توسعه قشم است که با توجه به موقعیت مناسب جزیره، بستر لازم جهت رشد این صنعت برای تولید محصولات با قابلیت صادرات فراهم است.

کاهش زمان تولید، افزایش بهره‌وری تولید، افزایش دوره‌های پرورشی و بهینه‌سازی ضریب تبدیل محصول برای ورود به بازار جهانی از مهم‌ترین مزیت‌های پرورش میگو به شیوه متراکم در جزیره قشم است.

با توجه به محدودیت‌های موجود برای واگذاری زمین، استفاده از روش پرورش متراکم بهترین راه برای ارتقاء بهره‌وری در این صنعت است.

هم‌اینک یکهزار و ۴۵۴هکتار از اراضی جزیره به ۱۱طرح پرورش میگو اختصاص یافته که از این تعداد، چهار مزرعه با یک هزار و ۹۵۸میلیارد ریال سرمایه‌گذاری به بهره‌برداری رسیده است.

۸۴۹نیروی بومی در این مزارع مشغول به کار هستند و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال‌۱۳۹۸، یک هزار و ۵۰۰تُن محصول از جزیره قشم وارد چرخه صادرات کشور شود.

همچنین با بهره‌برداری از هفت طرح در دست ساخت، توان تولید میگو در قشم به ۱۲هزار تُن در سال می‌رسد که برای صنعت صادرات محصولات دریامحور کشور، ارزآوری بالایی به همراه دارد.

 

ایجاد ۸۲فرصت شغلی در مزرعه پرورش میگو

مدیرعامل شرکت پدیده صدف قشم به خبرنگار ایرنا گفت: طرح سایت پرورش میگو شرکت پدیده صدف قشم با هدف افزایش تولید در حوزه شیلات و اشتغال‌زایی پایدار برای جامعه محلی، در آبان‌ماه‌۱۳۹۷ کلنگ‌زنی شد.

عبدالجلیل امینی افزود: این مجموعه در زمینی به مساحت ۲۰۳هکتار در سه مرحله و با اعتباری افزون بر ۱۹۰میلیارد ریال توسط در روستای نقاشه جزیره قشم شروع به کار کرد.

امینی ادامه داد: در این سایت، ۱۳مزرعه با ۱۹۳حوضچه هفت هزار مترمربعی ساخته می‌شود که ۸۲فرصت شغلی ایجاد می‌گردد و ۱۶۰نفر نیز به صورت غیرمستقیم فعالیت خواهند داشت.

رئیس شورای شهرستان قشم تصریح کرد: ۹ماه پس از کلنگ‌زنی این مجموعه، ۲۸استخر مورد بهره‌برداری قرار گرفت و نخستین برداشت مزرعه حدود ۱۰۰تُن بود که با ۷۰۰هزار دلار ارزآوری برای جزیره و کشور همراه شد.

به گفته وی، در حال حاضر تنها ۴۰هکتار از این مزرعه به زیر کشت رفته است و پیش‌بینی می‌شود با به بهره‌برداری رسیدن سایر استخرها، سالانه حدود یک هزار و ۳۰۰تُن میگو در این مزرعه تولید شود.

امینی افزود: برداشت مزرعه پرورش میگو در این مزرعه در حالی صورت گرفت که خریدار چینی، تمام میگوی تولید شده توسط این مزرعه را پیش‌خرید کرده بود.

علاوه بر چین، کشورهای فرانسه، روسیه و امارات مهم‌ترین مشتریان میگوی تولید شده در قشم هستند.

 

افزایش ۴۴۵درصدی سرمایه‌گذاری در بخش پرورش میگوی قشم

مدیر شیلات و کشاورزی سازمان منطقه آزاد قشم به خبرنگار ایرنا گفت: در سال جاری سرمایه‌گذاری در بخش پرورش میگو ۴۴۵درصد افزایش داشت.

حامد عبداللهی فینی افزود: با وجود افزایش میزان سرمایه‌گذاری و ظرفیت تولید، زمین‌های واگذار شده واحدهای مربوط کاهش پیدا کرد و در مقابل، استفاده از فناوری روز  دنیا در واحدهای فعال پرورش میگو قشم افزایش یافته‌است.

عبداللهی با تاکید بر محدودیت‌‎های موجود در بحث واگذاری زمین در جزیره قشم بیان کرد: در حال حاضر  گسترش پرورش میگو به روش متراکم، بهترین گزینه برای توسعه این صنعت است.

وی افزود: یک هزار و ۷۰۰هکتار زمین در سطح این جزیره برای پرورش میگو در نظر گرفته شده که بیشتر این اراضی در منطقه ویژه اقتصادی واقع شده است.

مدیر شیلات و کشاورزی سازمان منطقه آزاد قشم ادامه داد: ۲۲دوره تخصصی مهارتی در سه سطح عمومی، کارشناس فنی و تخصصی در حوزه شیلات و پرورش آبزیان جزیره با همکاری موسسه آموزش عالی قشم برگزار می‌شود.

عبداللهی اظهار کرد: این دوره‌ها با هدف آموزش اصولی فعالان محلی حوزه شیلات و ارتقای سطح علمی و مهارت‌های شیلاتی آنان اجرا می‌شود.

وی افزود: دستیابی به توسعه پایدار اقتصادی، افزایش ضریب تولید و ایمنی و استانداردسازی صنایع شیلاتی و زنجیره ارزش محصولات این صنعت با تکیه بر آموزش علمی و مهارتی از اهداف مورد نظر برای توسعه پایدار جزیره توسط سازمان منطقه آزاد قشم است.

 

اجاره پنج ساله زمین به سرمایه‌گذاران در حوزه پرورش آبزیان

مدیر املاک و مستغلات سازمان منطقه آزاد قشم نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا عنوان کرد: زمین‌ها در محدوده منطقه ویژه اقتصادی قشم با هدف پرورش آبزیان و براساس توان‌سنجی بهره‌برداران و طی یک صورت جلسه، به مدت یک سال در اختیار آنان قرار می‌گیرد.

احمد دیرستانی افزود: عقد قرارداد اجاره پنج‌ ساله اراضی منطقه ویژه به بهره‌برداران منوط به پیشرفت ۵۰درصدی طرح‌های ارائه شده در یک سال اولیه است و قیمت اجاره زمین‌ها براساس قیمت منطقه تعیین می‌شود.

دیرستانی ادامه داد: کمیته ارزشیابی و واگذاری زمین سازمان منطقه آزاد قشم با هدف شفاف‌سازی امور اراضی این منطقه، ابتدای هر سال طی یک لایحه قیمت زمین‌ها را با تعیین نوع کاربری و موقعیت آن مشخص می‌کند.

وی تصریح کرد: این لایحه پس از تصویب در هیات مدیره سازمان منطقه آزاد قشم، در پرتال  این سازمان به آدرس www.qeshm.ir قرار می‌گیرد.

مدیر املاک و مستغلات سازمان منطقه آزاد قشم افزود: بنا بر ماده‌۲۳ قانون مناطق ویژه اقتصادی در مناطقی که سازمان منطقه آزاد مسئولیت اداره آن را به عهده دارد، همه حقوق و اختیارات و تکالیف قانونی وزارت جهاد کشاورزی، سازمان جنگل‌ها و مراتع در امور اراضی و منابع طبیعی هر منطقه در اختیار سازمان مسئول آن منطقه است.

 

تکمیل زنجیره ارزش افزوده با تولید لارو میگو و بسته‌بندی مناسب

صیادی یکی از فعالیت‌های اصلی مردم جزیره قشم از دیرباز تا‌کنون بوده ‌است. به نظر می‌رسد با توجه به سیاست‌های کلان کشور در صنعت شیلات و نگاه ویژه سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به این مقوله در منطقه آزاد قشم، در سال‌های آتی تحولی اساسی در حوزه شیلاتی این جزیره رخ دهد.

میانگین میزان تولید میگو در کشور حدود سه تُن در هکتار است؛ این در حالی است که جزیره قشم با ظرفیت برداشت هفت تُن میگو در سال به شیوه سنتی، رکورددار این صنعت در کشور محسوب می‌شود.

پیش‌بینی می‎شود با استفاده از روش پرورش میگو به شیوه متراکم و فوق متراکم، رکورد برداشت میگو به شیوه صنعتی نیز به نام جزیره قشم رقم بخورد.

به نظر می‌رسد جذب سرمایه‌گذار در بخش تکمیل زنجیره ارزش افزوده شامل تولید لارو، پرورش، فرآوری، بسته‌بندی و صادرات میگو، می‌تواند پلی جهت دستیابی به خودکفایی این جزیره در مهم‌ترین بخش صنایع شیلاتی خود باشد.