در نشست تخصصی راهبردی «تدوین الزامات تحقق شعار سال‌99، جهش تولید» مطرح شد:

تبدیل تهدیدها به فرصت جهت افزایش تولیدات کشور در مناطق آزاد

مدیر صنعت، معدن و تسهیل تولید سازمان منطقه آزاد قشم در نشست تخصصی راهبردی «تدوین الزامات تحقق شعار سال‌99، جهش تولید» کمیسیون زیربنایی و تولیدی مجمع تشخیص مصلحت نظام حضور یافت.

به گزارش اخبار آزاد مناطق‌، محمدمهدی برنجی در این جلسه با ارائه گزارش مقایسه‌ای از ظرفیت فعالیت‌های صادراتی و وارداتی منطقه آزاد قشم از سال‌۱۳۷۴ تا سال‌۱۳۹۷ بیان داشت: متوسط صادرات منطقه آزاد قشم در این سال‌ها، ۳۴.۳میلیون دلار و ۵۵برابر میزان صادرات منطقه آزاد قشم در سال‌۷۳ بوده است.

وی افزود: این رشد ۵۵درصدی در حالی است که میانگین صادرات گمرکی کل کشور طی سال‌های‌۷۴ تا ۹۶ نسبت به سال‌۷۳، حدودا ۳.۵برابر بوده که تاکیدی بر ظرفیت بالای این منطقه آزاد در حوزه صادرات دارد.

مدیر صنعت، معدن و تسهیل تولید سازمان منطقه آزاد قشم ادامه داد: میانگین واردات این منطقه در سال‌های‌۷۴ تا ۹۷، معادل ۲۶۸.۱۱میلیون دلار و ۰.۸برابر میزان واردات در سال‌۷۳ بوده که در مقایسه با میانگین واردات گمرکی کل کشور طی سال‌های‌۷۴ تا ۹۶ نسبت به سال‌۷۳ با رقم حدودا ۳.۱برابر، بسیار کاهش داشته است.

برنجی با بررسی الزامات استراتژی جهش تولید و نقش مناطق آزاد در پیشبرد اهداف آن گفت: مقایسه مذکور در واردات و صادرات تنها یک منطقه آزاد با کشور، از دریچه تبدیل بخشی از واردات به تولید، نشان دهنده توان بالای مناطق آزاد در تبدیل تهدیدها به فرصت‌ها برای افزایش توان تولید و ارزآوری کشور است.

وی بر تهیه بانک اطلاعات کالاهای وارداتی به منظور کمک به شناسایی توانمندی‌های داخلی در تولید کالاهای فوق تاکید کرد و افزود: با توجه این که هفت منطقه آزاد فعلی دارای مرزهای مشترک آبی و خاکی با کشورهای همسایه هستند، ظرفیت حمل و نقل ارزان در این مناطق در کنار نقش ویژه آنها در کاهش واردات نیز حائز اهمیت است.

 

نقش مناطق آزاد در کاهش واردات در سال جهش تولید

مدیر صنعت، معدن و تسهیل تولید سازمان منطقه آزاد قشم ادامه داد: وجود مواد اولیه لازم در بعضی مناطق به عنوان فاکتور کلیدی در زنجیره ارزش مانند منابع غنی آبزیان به عنوان نخستین حلقه زنجیره ارزش خوراک دام و طیور و آبزیان در جنوب کشور، نقش آفرینی در تولید کالاهایی با مواد اولیه وارداتی، مونتاژی و بسته‌بندی و در نهایت استفاده از زیرساخت‌های ایجاد شده در این مناطق جهت افزایش صادرات مجدد، از عوامل موثر در کاهش واردات در مناطق آزاد به شمار می‌آید.

وی با اشاره به نیازمندی‌های مناطق آزاد جهت نقش آفرینی در استراتژی جهش تولید بیان داشت: عمل به ماده‌۱۱۲ قانون مناطق آزاد توسط تمامی وزارتخانه‌ها و نهادهای دولتی، ایجاد زیرساخت نرم‌افزاری و سخت‌افزاری در وزارت صمت، گمرک ایران، دبیرخانه مناطق آزاد و سازمان مناطق به عنوان نهاد اجرایی و جذب نیروهای متخصص جهت پیاده‌سازی اهداف، بخشی از این نیازها به منظور پررنگ کردن نقش کلیدی مناطق آزاد در دستیابی به فرمایشات مقام معظم رهبری در سال جهش تولید است.

برنجی همچنین به لزوم ایجاد ساختار اداری چابک و مقتدر در بخش‌های نظارتی تاکید کرد و گفت: عملکرد بهتر وزارت اقتصاد و دارایی برای کمک به اجرای این نقش به عنوان یک اهرم و همراه در تولید و نه مانع نیز بخشی از این نیازمندی‌ها است.

گفتنی است، این نشست با حضور غلامرضا مصباحی‌مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیدمصطفی میرسلیم کمیسیون زیربنایی و تولیدی مجمع تشخیص مصلحت نظام، محمدرضا باهنر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجید انصاری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، محسن بختیار معاون وزیر نیرو در امور برنامه‌ریزی و امور اقتصادی، هوشنگ فلاحتیان معاون وزیر نفت در امور برنامه‌ریزی، محسن بختیار معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو، محمد مهدی برنجی مدیر صنعت، معدن و تجارت سازمان منطقه آزاد قشم، دکتر احمد محسنی رئیس کمیته تخصصی آب، کشاورزی و منابع طبیعی مجمع تشخص مصلحت نظام، احمد زمانی رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه‌ریزی مالیاتی، محمدرضا عبدالهی معاون برنامه‌ریزی و توسعه ایدرو، مجید محرمی کارشناس سازمان مدیریت صنعتی، داود رجبی فر مدیر اجرایی و نایب‌رئیس هیات ‌مدیره مپ، محمدحسین بهشتی رئیس مرکز طرح‌های کلان ملی فناوری و تعدادی از کارشناسان مراکز پژوهشی و دانشگاهی برگزار شد.