مشاور رئیس‌جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی اعلام کرد:

بورس بین‌الملل در مناطق آزاد تا دهه فجر امسال راه‌اندازی می‌شود

مشاور رئیس‌جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی تاکید کرد: توسعه فعالیت‌های مرتبط با فناوری ارتباطات و اطلاعات در مناطق آزاد راه را برای جلب و جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی هموار می‌کند.

به گزارش اخبار آزاد مناطق به نقل از فرینا، مرتضی بانک در «نهمین نشست کمیسیون فنی-تخصصی فناوری اطلاعات و ارتباطات» با اشاره به اهمیت نقش فناوری اطلاعات و تبادل و بررسی برنامه و ارتقاء برنامه‌های حوزه‌IT در مناطق آزاد کشور گفت: مهم‌ترین عامل توسعه اقتصادی مناطق آزاد، سیستم مبادلات بانکی و جذب سرمایه است. پس این سه محور تکمیل‌کننده یکدیگرند و اگر در مناطق آزاد کشور پیشبرد فعالیت این سه محور به جد دنبال شود، آثار مطلوبی را بر جای خواهد گذاشت.

او ادامه داد: امروزه فلسفه ایجاد مناطق آزاد اجرای برنامه‌های اقتصادی متفاوت با سرزمین اصلی است، اما در ایران نمی‌توان بین قوانین مناطق آزاد با قوانین سرزمین اصلی تفکیک قائل شویم. قانون مناطق آزاد به مدیر منطقه اختیاراتی داده است که بتواند برنامه‌های خود را پیاده‌سازی کند. این موضعی است که در مناطق آزاد امارات و بنادر آزاد آن اجرا می‌شود و حاصل آن را می‌بینیم؛ ولی مناطق آزاد ایران با چالش‌های متعددی به لحاظ قوانین و مقررات مواجه هستند.

مشاور رئیس‌جمهور، رسیدن به موفقیت‌های اقتصادی در جامعه بین‌المللی را توجه به توسعه ارتباطات دانست و گفت: فناوری ارتباطات و اطلاعات هم‌اکنون در دهکده جهانی حرف اول را می‌زند و روابط میان کشورها با کمترین تعارضات و تفاوت‌ها در حال تغییر، تبیین و تشخیص است؛ بنابراین روابط بین‌الملل و رسیدن به یک فهم مشترک نکته مهمی است و این دو لازم و ملزوم هم هستند.

مرتضی بانک افزود: اگر تسلسل روابط سیاسی و اقتصادی به درستی تعریف نشود و نتوان با جهان ارتباط خوبی برقرار کرد، باید گفت در توسعه اقتصادی موفق نخواهیم بود که این یک امر مهم است که باید به آن توجه داشت.

دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به اینکه این مناطق فارغ از هرگونه مقررات سختگیرانه باید با قوانین شفاف و روشن در حوزه‌های اقتصادی و به ویژه سرمایه‌گذاری فعالیت کنند، گفت: خوشبختانه با توجه به چالش‌های اقتصادی و تحریم‌هایی که در کشور حاکم است، مناطق آزاد تاکنون موفق عمل کرده‌اند و میزان صادرات را از این مناطق (آزاد و ویژه) در سال گذشته به ۲۰میلیارد دلار رسانده‌اند. این در حالی است که میزان صادرات کشور در همین سال کمتر از ۵۰میلیارد دلار بوده است که سهم صادرات مناطق آزاد در این عدد، نشان دهنده موفقیت این مناطق در دوران تحریم است.

مرتضی بانک اظهار داشت: باید فرآیندهای صریح و روشنی در حوزه بانکی در مناطق آزاد تعریف شود تا مسیر توسعه اقتصادی و جذب سرمایه‌گذاری در این مناطق هموارتر شود. ایجاد مکانیسم‌های مالی همچون ایجاد بورس بین‌الملل در مناطق آزاد  هم از دیگر مواردی است که به این فرآیند کمک می‌کند.

او همچنین از راه‌اندازی بورس بین‌الملل در مناطق آزاد در دهه فجر امسال خبر داد و گفت: بسیاری از فعالیت‌های بانکی در این مناطق به دلیل فقدان بانک‌های مستقل در مناطق آزاد از طریق بورس بین‌الملل انجام خواهد شد.

 

مناطق آزاد ۳۰خدمت الکترونیکی جدید به فعالان اقتصادی ارائه می‌کنند

مشاور رئیس‌جمهور همچنین ایجاد صندوق ضمانت، شروع به کار رمزارزها به صورت پایلوت در مناطق آزاد و استفاده از برات الکترونیک یا مبادلات تهاتری در این مناطق را ازجمله مکانیزم‌های جدید برای توسعه فعالیت‌های اقتصادی در مناطق آزاد عنوان کرد و گفت: این برنامه‌ها نیز در حال برنامه‌ریزی است تا با اجرایی شدن، روند فعالیت‌های اقتصادی مناطق آزاد تسهیل شود. همچنین در بحث استفاده از سیستم، امکانات و خدمات الکترونیک هم تا پایان امسال ۳۰خدمت به صورت یکپارچه در مناطق آزاد ایجاد می‌‌شود که امیدواریم تا پایان سال‌۹۹ این سیستم به صورت کامل در تمامی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی پیاده‌سازی گردد.

 

استقرار سامانه‌های جدید الکترونیکی در مناطق آزاد

در ادامه این نشست، دبیر کمیته راهبردی فناوری اطلاعات و مدیر پروژه پنجره واحد مناطق آزاد ضمن معرفی خاستگاه قانونی، اهداف و وظایف کمیته راهبردی فناوری اطلاعات مناطق آزاد به ارائه گزارشی از وضع موجود و چشم‌انداز آتی فناوری اطلاعات در این مناطق پرداخت.

محمدامین اله‌‌داد افزود: تحقق تحول دیجیتال با تاکید بر تجربه دیجیتال مشتری و فرآیندهای اصلی، از سال‌۱۳۹۷ محور اصلی برنامه‌ریزی‌‌ها و تلاش‌‌های این مجموعه در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات بوده و در همین راستا، طرح‌ریزی و اجرای پروژه پنجره واحد خدمات الکترونیک مناطق آزاد در دستورکار کمیته راهبردی فناوری اطلاعات قرار گرفته است.

وی، ابراز امیدواری کرد: با توجه به روند توسعه سامانه‌های اطلاعاتی یکپارچه مناطق آزاد، در نیمه دوم سال جاری شاهد استقرار و عملیاتی‌سازی چند سامانه جدید خواهیم بود که این امر دریافت خدمات مورد نیاز صاحبان کسب‌وکار در مناطق آزاد را بیش از پیش تسهیل خواهد کرد.

اله‌داد ایجاد سامانه‌های اطلاعاتی را لازمه و پیش‌نیاز تحقق پنجره واحد خدمات الکترونیک در مناطق آزاد دانست و افزود: در حال حاضر خدمات مورد نیاز گروه‌های مختلف ذی‌‌نفعان در خصوص فرآیندهای صنایع، ثبت شرکت‌ها، مجوزهای اقتصادی، کمیسیون ارزش افزوده، ثبت سفارش و امور گمرکی به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه‌های مستقر در مناطق ارائه می‌شود.

دبیر کمیته راهبردی فناوری اطلاعات دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد در پایان تاکید کرد: ارتقا بهره‌وری، بهبود کیفیت خدمات، استانداردسازی فرآیند‌ها و ایجاد شفافیت اطلاعاتی از مزایای استقرار پنجره واحد خدمات الکترونیکی است که پیگیر تحقق آن هستیم و خوشبختانه در این زمینه، دبیر شورای عالی نیز نه ‌تنها حامی، بلکه مطالبه‌گر نیز هستند.

 

دستاوردهای مناطق آزاد در حوزه آی‌تی مثال‌زدنی است

رئیس مرکز فناوری اطلاعات و توسعه اقتصاد هوشمند وزارت امور اقتصادی و دارایی نیز در این نشست گفت: برآورد تحلیل‌های اولیه در خصوص جایگاه دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و اقدامات و دستاوردهای انجام شده در این سطح از مناطق مثبت ارزیابی شده و قابل قبول است.

علی عبداللهی با اشاره به اینکه بورس بین‌الملل یکی از دستاوردهای عظیم جمهوری اسلامی است و ابعاد گسترده‌ای هم دارد، گفت: این بورس، به بین‌المللی شدن شرکت‌های ایرانی کمک می‌کند و ارتباطات میان سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی را تسهیل می‌کند.

وی ادامه داد: نقش دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی مشابه درگاه‌های اتصال اقتصادی و اجتماعی است که مجموعه‌های بیرونی را به یکدیگر پیوند می‌دهد. مناطق آزاد در حوزه آی‌تی به دستاوردهای خوبی رسیده‌اند که قابلیت تعمیم به وزارت اقتصاد و سرزمین اصلی را دارند.

گفتنی است؛ در «نهمین نشست کمیسیون فنی-‌تخصصی فناوری اطلاعات و ارتباطات»، «مجید صفدری» سرپرست معاونت توسعه مدیریت دبیرخانه شورایعالی، «علی عبداللهی» رئیس مرکز فناوری اطلاعات و توسعه اقتصاد هوشمند وزارت اقتصاد، «محمود منزوی‌زاده» مشاور امور بین‌الملل و مدیر کل حوزه ریاست دبیرخانه شورایعالی و «اعضای کمیسیون فنی تخصصی فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت امور اقتصادی و دارایی» نیز حضور داشتند.

‎ارائه گزارش وضعیت برنامه‌ها و پروژه‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و بررسی مفاد آیین‌نامه کمیته راهبردی فناوری مالی (فین‌تک) ازجمله محورهای مطرح شده در این نشست بود.