به گزارش اخبار آزاد مناطق، بهروز آقایی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم در خصوص دلایل انتقال ۵دستگاه مکنده غلات بندر چابهار به بنادر امام خمینی(ره) و بندر شهید رجایی بندرعباس، افزود: اسفندماه سال۹۷ با حضور وزیر راه و شهرسازی ۸دستگاه مکنده غلات در بندر چابهار به بهرهبرداری رسید. از این تعداد، ۶دستگاه متعلق به بندر امام خمینی(ره) بود.
وی ادامه داد: براساس مصوبه هیات وزیران این تعداد دستگاه باید به بندر امام خمینی(ره) منتقل میشد. هیات وزیران دستور داده که این کار انجام شود و سازمان بنادر و دریانوردی نیز آن را اجرا کرد.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان گفت: خریدهای این تجهیزات براساس نیاز بنادر کشور صورت گرفته، به دلیل آنکه بندر چابهار تحریم نبود، مونتاژ این دستگاهها در اینجا (بندر چابهار) انجام شد و سهم هر بندر را انتقال دادهاند.
وی با بیان اینکه تاکنون ۴دستگاه مکنده غلات به بندر امام و یک دستگاه به بندر شهید رجایی منتقل شده است، تاکید کرد: اساسا به این میزان تجهیزات در بندر چابهار نیاز نداشتیم، البته مصوبه را تغییر دادیم و اعلام کردیم احتمال دارد گنتیکرینهای (جرثقیل دروازهای) بندر چابهار با تاخیر وارد شود، بر این اساس ۲دستگاه مکنده غلات در این بندر باقی ماند.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان در عین حال گفت: هماهنگیهای لازم برای انتقال ۴دستگاه گنتیکرین از بندر شهید رجایی به بندر چابهار انجام شده است.
بنا به این گزارش، ۶اسفندماه سال۹۷ طی مراسمی با حضور وزیر راه و شهرسازی ۸دستگاه مکنده با ظرفیت ۶۰۰تن، تولید مشترک آلمان و ماشینسازی اراک با قابلیت تخلیه کشتیهای پست پاناماکس ۱۵۰هزار تنی به بهرهبرداری رسیده بود.
دیدگاهتان را بنویسید